fbpx

NAJAVA: KK „Lukavac“ – KK „Vogošća“, okršaj za drugo mjesto na tabeli

4 min. za čitanje

 

12885983_695770260525444_2011324804575490024_o

U okviru 21. kola A1 lige Bosne i Hercegovine košarkaši Lukavca dočekuju Vogošću, te dva kola prije kraja imaju priliku da u direktnom sudaru osiguraju drugu poziciju  u već osiguranom  play off – u, te prednost i utakmicu više na domaćem terenu za polufinalne mečeve.

Lukavac u naredni meč ulazi nakon domaćeg  poraza od Gradine, što im je  prvi poraz nakon gotovo dvije pune sezone u ligaškom takmičenju kod kuće. Ovim porazom Lukavčani su se doveli u situaciju da ukoliko žele da zadrže drugu poziciju, uoči nastupajućeg doigravanja, moraju savladati Vogošću sa pet poena prednosti ili više kako bi u slučaju identičnog broja bodova na kraju regularnog dijela sezone imali bolji međusobni duel. Motiv više je svakako i činjenica da u posljednjem kolu gostuju kod KK „Promo“, koji i pored toga što je ostao bez mogućnosti nastupa u doigravanju  će nastojati da pobjedom zaključi sezonu, koja je  ispod očekivanja i ambicija sa kojim su ušli u sezonu. Dva poraza bi, sa druge strane, Lukavčane postavili na četvrto mjesto na tabeli, koje najvjerovatnije donosi sudar sa Gradinom iz Srebrenika, protiv koje  su poraženi u oba susreta u prvenstvu, uz najteži zabilježeni poraz u ovoj sezoni u Srebreniku -56:75.

Vogošća je, također, u proteklom kolu doživjela poraz na domaćem terenu. Poraz od Bosne Royal rezultatom  87:93, ekipi  Vogošće, koja je najveći dio sezone bila na prvom mjestu tabele A1 lige, nameće imperativ pobjede. Najefikasnija ekipa lige sa prosjekom od 87,5 poena u prosjeku, u dosadašnjem prvenstvu je pretrpjela sedam poraza, od čega pet u drugom dijelu sezone. Vogošća igra dinamičnu košarku sa dosta trčanja, uz veliki broj šuteva i veliki broj poena (na pet utakmica u toku sezone postizali više od 100 poena), te će biti zanimljivo vidjeti kako će reagovati na ponajbolju odbranu u ligi, protiv ekipe Lukavca koja prima oko 73 poena po susretu. Ekipu predvodi najbolji bek lige Dinko Peljto, koji odličnu podršku ima u Fazliću, krilnom centru koji u prosjeku pogađa 22 poena po susretu. Fahrudin Manjgafić, igrač Sparsa i mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine koji na dvojnu registraciju igra za Vogošću, u  osam odigranih susreta prosječno postiže 15 poena.

Ovaj susret ujedno će biti i okršaj najboljih strijelaca lige. Mirnes Islamović je trenutno sa 26 poena u prosjeku najefikasniji igrač lige, dok se na drugom mjestu nalazi Dinko Peljto koji prosječno ubacuje 24 poena.

Posljednji duel ova dva tima, koji je odigran u okviru 10. kola, odigran u Vogošći pripao je Vogošćanima rezultatom 90:86. I u ovom meču najefikasniji u sastavu Vogošće je bio Peljto sa 25 poena, dok je za Lukavac utakmicu sezone odigrao Mirnes Islamović sa postignutih 33 poena, od čega je 24 poena zabilježio u drugom poluvremenu, igrajući sa četiri lične greške.

.Utakmica 21. kola A1 lige Bosne i Hercegovine KK „Lukavac“ – KK „Vogošća“ na programu je u subotu (26.03.2016 g.) sa početkom od 19:30 u sportskoj dvorani u Lukavcu

Ostali Parovi 21.kola:

Gradina Srebrenik – Promo
Čelik – Bosna Royal
Turbina – Gradina Tešanj
Orlovik – Brčko
Igman – Burch

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ispravka jedna, ne moraju dobiti sa pet poena ili vise, zato sto ako dobiju sa npr 1 poen razlike imace 2 pobjede vise od Vogosce kolo prije kraja tako da ce pitanje 2-og mjesta biti rijeseno..Sve u svemu dobra najaca za derbi kola, i nadamo se da ce nasi momci ostaviti srce na terenu i da ce doci do nove pobjede..Sretno