fbpx

Lukavac pobjedom u Srebreniku otvorio play off A1 lige

4 min. za čitanje

12938337_706830272752776_5670847330948152123_n (1)

Košarkaši Lukavca pobjedom protiv Gradine u Srebreniku rezultatom 86:76, napravili su prednost u prvom meču, te ih tek jedna pobjeda dijeli od finala A1 lige Bosne i Hercegovine. I ovoga puta Lukavac je do pobjede predvodio Islamović sa 24 poena, dok se Muratović, pojačanje iz tuzlanske Slobode, sa 21 poenom pokazao vrijednim pojačanjem za nastavak sezone. Nakon tri uzastopna poraza Lukavac je do pobjede došao u najznačajnijem susretu, dok je za Gradinu ovo bio prvi poraz na domaćem terenu u ovoj sezoni, ujedno i prvi poraz od Lukavca nakon tri međusobna susreta.

Kao i prethodna dva ovosezonska susreta, Gradina je agresivnom igrom u odbrani otvorila utakmicu, ali Lukavac dobro reaguje, te poenima Islamovića i Toplaka ima početno vodstvo. Gradina uspijeva da se vrati u igru preko, svojih najboljih pojedinaca u ovoj sezoni, Nurkanovića koji postiže  tri trojke i prvog strijelca ekipe Hasića. Prva dva perioda igre protekli su u izjednačenoj igri, obilježeni nervoznom igrom domaćih ubijeđenih u nastavak tradicije i neporaženost protiv Lukavca, koji je sa „posljednjeg“ četvrtog mjesta ušao u doigravanje. Gosti, međutim, pokazuju širinu u napadu, predvođeni Islamovićem koji u ova dva perioda postiže 15 poena, te uz odličnu reakciju Toplaka i Muratovića odlazi na poluvrijeme sa prednosti 34:30.

Treći period otvara, do tada nevidljivi u napadu, Krajišnik sa svojim poenima, te Lukavac ubrzo po prvi puta na utakmici ima dvocifrenu prednost. Gradina, predvođena Hasićem i Nurkanovićem, koji vješto koriste domaćinski sudački kriterij, poenima uz dodatna slobodna bacanja održava minimalnu prednost gostiju iz Lukavca. Mešetović uz dva uspješno relizovana napada i odličnim razigravanjima za Islamovića, unosi dodatni problem odbrani Gradine, te Lukavac u posljednji period ulazi sa rezultatom 60:54.

Gradina, koja tri perioda igre traži u napadu podršku Hasiću i Nurkanoviću, mijenja odbranu nastojeći da smanji solidan procenat šuta gostiju iz Lukavca. Napad se zasniva na spuštanju lopte za Hasića, nastojeći da što prije dovede Islamovića u problem sa prekršajima. Udvajanje na Hasiću donosi rezultat, da bi Nurkanović ponovo svojim individualnim kvalitetom u napadu vratio domaće u susret. Tada odgovornost u napadu Lukavca preuzima Muratović, koji sa tri vezane trojke podiže prednost svoga tima na 14 poena, što će se ispostaviti nedostižno za Gradinu, te potvrđuje da će biti značajno pojačanje za Lukavac u borbi za titulu A1 lige Bosne i Hercegovine. Da lokalni derbi ne protekne bez incidenata, pred sami kraj susreta pobrinuli su se Marković, pojačanje Gradine iz mostarskog Studenta, koji je nasrnuo na kapitena Nešića i centar domaćih Hasić, koji je hvatanjem za vrat igrača Lukavca dodatno zapalio atmosferu, nakon čega su domaći navijači počeli sa ubacivanjem predmeta na teren. Pauza koja je poslužila da se očisti teren, smirila je tenzije te su Lukavčani zabilježili sigurnu pobjedu na kraju utakmice rezultatom 86:76.

Najefikasniji  pojedinac ponovo je bio Islamović sa 24 poena. Muratović je zabilježio 21, uz četiri postignute trojke. Dvocifren učinak imali su još i Krajišnik sa 14 i Toplak sa 11 poena. Kod Gradine najbolji Nurkanović sa 23 i Hasić sa 21 poenom.

Naredna utakmica u seriji, koja se igra na dva dobijena meča, na programu je već u srijedu (13.04.2015.g) u gradskoj sportskoj dvorani u Lukavcu od 18:30 sati.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments