fbpx

KBS “ORKKA”: “Fantastičan rezultat zasjenila diskriminacija od strane direktora Centra za kulturu Lukavac”

16 min. za čitanje

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje za javnost KBS “ORKKA” Lukavac a povod je oduzimanje dva termina za održavanje treninga u Sportskoj dvorani Lukavac. Saopštenje objavljujemo u nastavku:

Iako je klub borilackih sportova “ORKKA” Lukavac ovoga vikenda nastupio na državnom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore, koje se održalo u Mostaru, te u konkurenciji preko 500 takmičara iz 94 karate kluba, osvojio jednu zlatnu (Čajić Hamza juniori +76 kg), jednu srebrenu (Bećirović Belma juniorke -53 kg) i dvije bronzane medalje (Đozić Mensur U21 -75 KG i Bećirović Belma kadetkinje -54 kg), te u generalnom plasmanu zauzeo visoko 11 mjesto, i stekao reprezentativce BiH za predstojeće svjetsko prvenstvo, balkansko prvenstvo i evropsko prvenstvo.

Ovaj fantastičan rezultat je nažalost zasjenila diskriminacija KBS ORKKA od strane direktora JU Centar za kulturu Lukavac, Dine Begića, koji je samo nekoliko dana pred državno prvenstvo i manje od mjesec dana pred svjetsko prvenstvo u Španiji, samovoljno donio odluku da se termini u sportskoj dvorani koje je KBS ORKKA koristio u periodu ponedjeljak i utorak od 19:00 do 20:30, dodijele ženskom odbojkaškom klubu “SMEČ” Lukavac i Košarkaškom klubu Lukavac, koji inače imaju sada po 3 i 4 termina u sportskoj dvorani u Lukavcu, dok je KBS ORKKA dodijeljeno ono što je preostalo, termini ponedjeljkom i utorkom od 14:30, u kojima je nemoguće trenirati populaciju školske djece koja vježba u KBS ORKKA, što dotični vrlo dobro zna.

Čak su za rekreativne aktivnosti dodijeljeni bolji termini nego KBS ORKKA što možemo vidjeti u prilogu na rasporedu. Obrazloženje dotičnog direktora je bilo da termine trebaju koristiti „dvoranski
sportovi“ koji očigledno smatra da se borilački sportovi vježbaju na ulicama i livadama a ne u dvoranama. Iako smo se ponudili da ako treba da plaćamo termine u buduće, kao jedini klub koji bi ih plaćao, dobili smo odgovor „ne može“.

Direktor ne zna, iako svi ostali građani i sportisti znaju, da je u terminima koji su oduzeti KBS ORKKA ponedjeljkom i utorkom, vježbalo više Lukavačke djece nego u svim sportskim klubovima zajedno od kako je napravljena sportska dvorana. Dali je to možda bilo puno dva termina sedmično?

Direktor ne zna da je klub borilačkih sportova ORKKA Lukavac jedan od najmasovnijih i  najuspješnijih sportskih kolektiva općine Lukavac u historiji i jedan od najuspješnijih karate klubova BiH u historiji, za što imamo i uvjerenja.

Direktor ne zna da je klub borilačkih sportova „ORKKA“ Lukavac jedan od najuspješnijih karate klubova u Bosni i Hercegovini (konkurencija preko 240 karate klubova), i jedan je od 8 karate klubova od osnivanja karate saveza BiH davne 1972 godine, koji su osvojili medalju na skoro svim nivoima WKF  svjetske karate federacije: Svjetsko prvenstvo, evropsko prvenstvo, WKF svjetska premier liga, svjetski kup, evropsko regionalno prvenstvo, mediteransko prvenstvo, balkansko prvenstvo, državno prvenstvo. Direktor, kao neko ko je plaćen iz budžeta da radi za općinu i državu, očigledno ne zna šta ovo sve predstavlja i znači za Bosnu i Hercegovinu i lokalnu zajednicu iz koje jedan ovakav klub dolazi, općinu Lukavac.

Direktor ne zna da je KBS ORKKA svakako i do sada bio diskriminiran, na način da smo trenirali u samo dva termina kao što smo gore i naveli, a klub je sastavljen od 4 grupe gdje svaka broji nekoliko desetina članova, dakle svaka grupa KBS ORKKA je masovnija od svih ostalih klubova koji su koristili dvoranu, dok su neki imali i 3 termina sedmično, a vikendom redovno utakmice, i nikada nismo pravili probleme što dvoranu drugi koriste više od nas, pokušavali lobirati, nekoga izbaciti i gaziti po drugim klubovima zarad naših sopstvenih interesa ,(kao što su sada po našim saznanjima to nažalost  radili drugi), nego smo pored te dvorane, snalazili se kako smo znali i umjeli, nadopunjavali se, plaćali i trenirali u još 4 dvorane i prostora. Bilo je perioda kada smo imali i preko 230 članova, kada nam je i gradska sportska dvorana bila mala, što se može vidjeti na slikama,  kada je na svakom treningu bilo više djece u sali nego navijača i igrača zajedno na utakmicama drugih klubova (nažalost) i to svi vrlo dobro znaju, osim direktora.

Direktor ne zna da klub borilačkih sportova „ORKKA“ Lukavac ima najuspješnije sportiste u svim uzrasnim kategorijama, ekipu i trenera na izborima sportiste godine, općine, kantona i države posljednjih godina.

Direktor očigledno ne zna da navedeni vrhunski sportski rezultati, predstavljaju javni interes države Bosne i Hercegovine, zakon o sportu član 2 stav a), stav b), i član 3. Kolektiv KBS ORKKA je  to radio i još uvijek radi iz ljubavi prema ovom sportu, državi i općini, dok je dotični direktor plaćen od naroda da radi upravo to što mi radimo za džaba.

Također direktor izgleda ne zna da po prvi put u historiji, Lukavac ima potencijalne olimpijce, Hamzu Čajića i Mensura Đozića.

Ono što znamo je da se svugdje u razvijenom svijetu i razvijenim sportskim sredinama klubovi i sportisti vrijednuju po rezultatima svog rada, a osnovni kriteriji za vrijednovanje su: Kvalitet (sportski rezultat), kvantitet (masovnost) i stručni kadar. Direktor ne zna da je KBS ORKKA po svim kriterijima neuporediv sa ostalim sportskim kolektivima na općini Lukavac, uz puno uvažavanje istih, čemu svjedoče izbori sportiste godine, iako možda i to nebi bilo tako, ali se oni vrijednuju i biraju na osnovu stručnih, jasnih i mjerljivih kriterija, koje je donijela struka za sportski savez TK, i koje je preuzeo sportski savez Lukavac, te je mala mogućnost diskriminacije kada su tačno definisani kriteriji.

Direktor ne zna da su sve svjetske, evropske, balkanske, mediteranske i državne medalje osvojila djeca sa Lukavačkih ulica, trenirana od strane trenera sa Lukavačkih ulica, profesora, magistra i budućeg doktora kineziologije, te nisu dovedeni i plaćeni da osvoje medalje, nego stvoreni ovdje u Lukavcu, dakle može se reći autohtoni Lukavački proizvod.

Mi ne smatramo da je loše da se dovode treneri i igrači iz drugih sredina, naprotiv,  samo pitamo jeli veći interes ove općine, da se stvaraju sportisti ovdje, da našu djecu dovodimo do vrha,  ili je veći interes da se dovedu sa strane, plate i da osvajaju medalje?

Dosta stvari direktor nije znao, iako je plaćen od naroda da ovo sve zna…

Nije uredu da neko ko nikada nije pogledao trening KBS ORKKA, niti vjerovatno bilo kojeg drugog sportskog kolektiva u Lukavcu, koga sport u Lukavcu očigledno ne zanima,  odlučuje o krucialnim stvarima vezanim za sport u Lukavcu, za koji se znamo izdvajaju značajni novci iz budžeta, pored jednog Ermina, Haračića, Sulejmanovića, Željke i mnogih drugih školovanih kadrova u sportu koji su bez posla, samovoljno na najbezobrazniji mogući način, 4 dana pred državno prvenstvo i mjesec dana  pred svjetsko prvenstvo, bez datog roka da se klub proba organizovati, oduzme termine trenutno najuspješnijem sportskom kolektivu na području općine Lukavac, i jednom od najuspješnijih u historiji općine, te naruši redovan trenažni proces kluba.

Direktor to sve što nije znao, sada zna, jer smo mu uputili žalbu u kojoj ovo sve piše, te na koju nismo dobili pismeni odgovor ni  nakon već 5 dana.

S obzirom da je ovim činom kap prelila čašu, ne možemo a da ne pomenemo da ovo nije prvi udar i diskriminacija KBS ORKKA od strane institucija općine Lukavac. JKP RAD Lukavac, na početku prošle grijne sezone, u prostoru koji koristi KBS ORKKA Lukavac za fizičku pripremu svojih sportista i rekreaciju građana, je uvećao račun za grijanje sa 160 KM na 400 KM, a grijanje klub mora da plaća  po komercialnoj cijeni kao neko preduzeće, npr. „Bingo“, iako je u pitanju sportski kolektiv koji općini donosi samo dobro u kontinuitetu, i to kako nam je rečeno bez mogućnosti instaliranja kalorimetra, koji bi omogućio da se plati koliko se koristi, već je klub u obavezi da plati uslugu 24/7, iako klub prostor koristi 6 dana u sedmici po 2-3 sata dnevno u predvečernjim satima, te nemogućnost ukidanja usluge grijanja kako bi se klub mogao grijati na struju vremenski onoliko koliko trenira, znači klub je osuđen da MORA plaćati uslugu koju ne koristi. Žalba kluba na ovu odluku naravno nije prihvaćena.

Također, u finansijskom planu sportskog saveza za 2017 godinu, KBS ORKKA su umanjena sredstva za nevjerovatnih 55% u trenutku osvajanja evropskih i svjetskih medalja, bez ikakvih  argumenata, dok drugi klubovi nisu imali značajnija umanjenja, a nekima su sredstva i uvećana. Međutim, nakon uložene žalbe, kompromisom i dogovorom između KBS ORKKA i sportskog saveza, koji je priznao propust,  dogovoreno je blaže umanjenje za 30% na što je KBS ORKKA pristao, čime je džentlmentski riješen nastali problem.

Žalbu za sportsku dvoranu smo uputili i na adresu načelnika i na adresu općinskog vijeća, za koje se nadamo da će se izjasniti o ovom problemu, po svojoj savjesti donijeti najbolje rješenje za općinu Lukavac. Ako je to da KBS ORKKA ne treba vježbati u gradskoj sportskoj dvorani 2 puta sedmično, mi ćemo to prihvatiti.

Na našoj općini ruže baš i ne cvjetaju. Voda, zrak, zemlja, mladi odlaze, visoka stopa nezaposlenosti, klubovi u nižim ligama, kulturni život  nepoznanica, poremećen sistem vrijednosti… svaki građanin je
toga svjestan…

Kome smeta KBS ORKKA? Kome smeta Klub koji okuplja članove svih uzrasta, djecu, omladinu, starije, okuplja ih u sportske dvorane, sklanja sa ulice, aktivno učestvuje u poboljšanju zdravstvenog statusa tih članova, smanjuje troškove liječenja istih i štedi novac državi, doprinosi socijalizaciji, usvajanju ispravnih vrijednosti, disciplini, odgoju djece, stvara uzorne građane,  90 % članova školskog uzrasta su odlični učenici, dok svi imaju odlično vladanje, klub koji stvara šampione, koji stvara reprezentativce BiH u svim uzrastima, klub koji osvaja svjetske, evropske, balkanske, mediteranske  rezultate, promoviše Lukavac u državi i svijetu te poboljšava imidž općine, bijedi u svijetu sportiste koje plaća jedna Moskva, Istanbul, Pariz, Berlin, Vašington, Tokio…itd, klub koji nema nikakve veze sa politikom, čiji treneri i takmičari nisu članovi ni jedne političke stranke, klub u kojem vježbaju zajedno djeca svih vjeroispovijesti i nacionalnosti, roditelja različitih političkih opredjeljenja, klub čiji članovi dobivaju priznanja na svim nivoima izbora sportiste, općinskog, kantonalnog, državnog, čiji članovi dobivaju plaketu i povelju općine kao najvišeg općinskog priznanja, klub koji oslobađa socijalne slučajeve plaćanja članarine, klub koji organizuje humanitarne i ekološke akcije…

Kome smeta? Jel zaista sve što kod nas vrijedi treba uništiti?

U razvijenim ali i u mnogim nerazvijenim zemljama ovakve vrijednosti se njeguju na najvišem mogućem nivou,  te ljudi i kolektivi koji su sposobni za ovakve stvari su vrijednovani kako zaslužuju. Onaj ko je dokazano sposoban da poboljša kvalitet života zajednice, poboljša zdravstveni status građana, te razvoja i odgoja najvećeg blaga nacije, a to su djeca, predstavlja državu na svjetskoj i evropskoj sceni u toj mjeri da se popne na postolje sa zastavom te države u konkurenciji desetine zemalja i da svi oni slušaju himnu te zemlje, dobiva vjetar u leđa, dobiva  sve moguće povlastice i olakšanja da radi to što radi, i još ga država plati i nagradi za takve aktivnosti, a ne lome mu krila i izbacuju napolje iz sportskih dvorana. Žalosno je to što je i zakonima Bosne i Hercegovine sve to također propisano, sve te olakšice, podrška, nagrađivanje itd, a onda o sportu odlučuju nesportisti, ljudi koji su tjelesni odgoj u školi izbjegavali itd, dok dokazani sportisti, eminentni sportski stručnjaci i sportski radnici konobarišu ili ni to čak.

Kažu, „ne boli galama naših neprijatelja, koliko boli šutnja naših prijatelja“.  KBS ORKKA je  tražio stav i klubova koji su dobili termine ponedjeljkom i utorkom koje je koristio KBS ORKKA, a to su„ Smeč“ Lukavac i KK Lukavac, koji pored ovih termina po novom rasporedu imaju 3 i 4 treninga sedmično u sportskoj dvorani u večernjim satima. Odgovor na poruku je bila šutnja, a znamo šta šutnja znači. Toliko o podršci i fer-playu.

Mi tuđe ne želimo, ostalima želimo sve najbolje. Gazit po drugim nećemo. Samo želimo da se vrijednujemo po rezultatima našeg rada. Zbog ovakvog primitivizma mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu za koju su se njihovi očevi borili. Društvo ne jednakih šansi…

Međutim, KBS ORKKA je prošao i gora vremena, pa će pravazići i ovo. Opstajali smo što je vatra u nama gorila jače nego vatra oko nas.

Iskreno se izvinjavamo što smo ovoga puta Vas opteretili saopštenjem u negativnom kontekstu, ali je bilo neminovno, jer kao što smo rekli kap je odavno prelila čašu. Nadamo se u buduće da će saopštenja KBS ORKKA biti uvijek u pozitivnom tonu kao što ste i navikli, te se zahvaljujemo svim medijima, simpatizerima, članovima i njihovim roditeljima i prijateljima kluba koji su prepoznali istinske društvene vrijednosti i podržavali naš rad.

Predsjednik kluba, Željko Zombra – profesor, magistar tjelesnog odgoja i sporta

Podijeli ovaj članak
14 komentara
Subscribe
Notify of
14 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Smatram da ovakav nastup uvaženog sportiste nije dobar i ne doprinosi rješenju. Malo prije na fcb profilu Ž. Zombre pročitah “ŽELJKO ZOMBRA, ZAKAŽI TERMIN TRENINGA PREMA RANIJIM TERMINIMA, GRAĐANI ĆE SE POBRINUTI DA TI OBEZBIJEDIMO DA TO I REALIZUJEŠ”.
Što je najtužnije na to poziva općinski vijećnik Jakub Mahovkić.
Da nije žalosno bilo bi smiješno.
Je li ovo sad i sportiste treba da dijelimo po stranačkoj pripadnosti.
Hoće li se to Jakub Mahovkić isprsiti pred odbojkašicama, da bi karatisti ušli u Sportsku dvoranu, je li to Bože sačuvaj vijećnik poziva na anarhiju .
Treba biti realan i priznati da svi ti brojni klubovi uzimaju članarinu od svojih polaznika, a onda: OPREMU KUPUJU RODITELJI, PUTOVANJA PLAĆAJU RODITELJI, KOTIZACIJE ZA TAKMIČENJE PLAĆAJU RODITELJI, LJEKARSKI PREGLED PLAĆAJU RODITELJI, …
Ovo znam jer sam roditelj i godinama sam plaćao sve navedeno.
Pa za šta onda plaćamo članarinu, ako će i dvoranu koristiti besplatno.
Zašto se bar dio novca ne izdvoji za zakup prostora, a Lukavac ima na raspolaganju dovoljno prostora za sve , (sala GEŠC, velika i mala, Sala Mašinske škole, sala Osnovne škole, mala sala Doma kulture i besplatna sala SSL- kod Vile).
Smatram da su pojedini treneri i klubovi samo dobro komercijalizovali svoj trenerski posao, a uz to još opština treba malo da ih pogura besplatnim korištenjem dvorane u terminu kad kome odgovara.
Smtram da ovo treba da se rješava u Sportskom savezu Općine Lukavac, nadležnim općinskim službama, u Centru za kulturu a ne saopštenjima i međustranačkim prepucavanjima.

U ime KK Lukavac puna podrška za sve navedeno kolega i slobodno mogu reci Kralju gospodine Zombra. Želim istaći ovom prilikom da vjeruj ni svi u upravi,KK Lukavac nisu niti upoznati sa ovim problemom niti bi da jesu to rješavali na ovakav način kako je opisano u Vašem dopisu. Na žalost mogu,se samo složiti da su došli i u općinu i u sportski savez neki ljudi koji očigledno nisu u životu ni mačku sa praga sutnuli , a ovlašteni su da donose za sve nas značajne odluke , dok si ti vježbao i učio neki su lizali prste umocene u tepsiju gdje su se od kolači pekli , drugi opet mnogo važni su sada u općini i pričaju o LOD kriterijumima a nisu jadna majko ni za članske karte ferijalnog saveza imali u bivšoj nam državi , pa su silom prilika po radnim akcijama morali da hodaju i otamo sebi čak i supruge kući da dovedu svojevremeno nećeš vjerovati, ali eto puno toga kako si i Sam nabrojao je živa nakarada, tako da, samo istinski sportisti i sportski radnici mogu Vas razumijeti i dati vam podršku da izdrzite u borbi koju vodite i sa Načelnikom radno-akcijasem i sa Direktorom doma kulture- slasticarom. Sportski pozdrav druže i gospodine Željko!

Jedino racionalno rjesenje je izgradnja nove, manje dvorane samo za treninge. Potrebno je pod hitno dio sredstava koja se uzaludno bacaju na fudbal preusmijeriti na sportove u zatvorenom koji postizu odlicne rezultate.

POTPISUJEM dvorana sportistima, rekreativci nemogu bit preči . Ima SDA tih uhljupa pa možda netreba ni ići na referendum. Nek prvo rasčiste sa sobom pa lako je onda Delića maknut. Ovako mogu mislit da su baš dobri i zaslužni veliki direktori,

Sta tajSELJACINA direktor zna,To je jedan islamista,to jest IDIJOT,koji nevoli da jedan dobar sportski radnik,ili doktor,iliprofesor,iliradnik ,da bude druge vjeroispovjesti,nego mora da bude-Bosnjak ili Musliman.,pa da onda ima sve privilegije.FUJ,bez komentara, i volim Bosnu i sve narode koje zive u njoj.

Ako volis Bosnu i sve narode u njoj zašto muslimane ,bošnjake nazivaš “idijotima” idiote jedan

Stvarno imaš jedan dobar blinker u toj svojoj hajmo ti ga reci glavurdi.

Inspektore s 8 razreda osnovne, posto ti pismenost nije jaca strana: covjek proziva jednog podobnog magarca koji je zalutao na direktorsku poziciju, ne sve muslimane.

Nemoj ti da brigas o mojoj pismenosti ,jedino ako ti treba ucitelj tu sam

Tesko da bi ti ikome mogao biti ucitelj s obzirom na nepismenost koju pokazujes.

Nije lijepo čuti da se ovakve stvari dešavaju. Mislim da svi u gradu znaju kakav je ovo klub i kakav je čovjek Željko Zombra. Direktor bi trebao još jednom razmisliti i vratiti stvari na početak, jer ovi ljudi su zaslužili bolji tretman. Svidjela mi se recenica da u ovom klubu trenira više djece nego li što neki klubovi imaju igrača i navijača zajedno. To je ljudi istina, sta god vi mislili. Jednom bi i klubovi i svi sportski radnici i svi sportisti ako vas ima u Lukavcu trebali dići glas i podržati drugog kolegu sportistu.

Zombra svaka čast, direktorčići i lafinaš nađite rješenje, ne lafinajte ovom narodu više.

Zombra ovo isto ko da ti je pisao naš vojskovođa Kim Yong Delić, mani se ba momak politike bio si na listi SDP-a i vidio si koji su to lopovi da jedan sportista kao ti nije uspio proći u OV a prođu kv bravari, sjekurči i ostali SDP-ovski i SDA- ovski šljam koji nas sada predstavljaju u općinskom vijeću a ne znaju ništa, a što se tiče ovog direktora šta si očekivao ako dobro znamo ko mu je otac stara latinska izreka kaže kakav otac takav i sin.

Zelim reci samo jedno ako su sportski klubovi udruzenje gradjanja i ako dobiju novac od opstine kakav,takav zasto djeca placaju clanarine ako klub nije sposban da nadje novac , ne treba ni da postoji ovako su klubovi na grbaci roditelja. Sport u Lukavcu je dotakao dno to se vidi po posjecenosti .zato ne treba da ovo bude tema rasprave a prvi sportski kolektiv koji uspije napuniti dvoranu gledaocima treba mu dati sve termine i podrsku.