fbpx

Održan sastanak sa predstavncima JP“Spreča“

3 min. za čitanje

Danas je u kabinetu Općinskog načelnika Edina Delića, održan sastanak sa predstavnicima JP“Spreča“, na inicijativu ekoloških aktivista iz ove mjesne zajednice, na kojem je bilo govora o mogućoj rekonstrukciji brane Soko na rijeci Turiji.

„Na brani Soko na rijeci Turiji, uočen je niz problema tokom proteklih godina, koji su stvarali teškoće u održavanju ove mini akumulacije, u vezi neadekvatnih otvora na brani. Zbog nužnosti rekonstrukcije i na inicijativu ljudi iz Turije, prije svega zainteresiranih zaljubljenika u ovu rjeku, mi smo pozvali  predstavnike Spreče, obzirom da oni upravljaju tim pojasom, kako bismo razmotrili  tehničke mogućnosti za popravak i rješenje tog problema. Danas je dogovoreno formiranje tehničkih ekipa, oko prikupljanja tehničke dokumentacija brane, dogovoren je i odlazak na lice mjesta i vidjet će se koje bi rješenje bilo adekvatno. Sličan problem je i na rijeci Oskovi u rejonu naselja Višća, Općina Živinice i pokušat ćemo zajednički, po istom konceptu, riješiti probleme na dva mjesta i pronaći neko izvodljivo rješenje, koje će brzo polučiti rezultat“, kazao je nakon današnjeg sastanka načelnik Općine Lukavac Edin Delić.

Načelnik Delić je istakao i neophodnost zaštite ribljeg fonda i s tim u vezi najavio aktivnosti oko nabavke opreme i plovila koja su neophodna, dodavši: “Želimo pojačati rad ronilačke službe i kajak kanu kluba na području Općine Lukavac. Osim rekreativnog dijela, vrlo je važna uloga ovih resursa u slučajevima poplava, nesreća, spašavanja od nesreća i u tom smislu ćemo preko Civilne zaštite, podržati njihov razvoj“.

Jakub Mahovkić, ekološki aktivista iz MZ Turija, kazao je da su nekoliko puta pokušavali uspostaviti kontakt sa JP“Spreča“ zbog ovog problema, jer u vremenu kada je  brana „Soko“ napravljena, a to je 1974.g. u svrhu akumuliranja šljunka, podrazumijevalo se da se to kontinuirano čisti. Sadašnje stanje je takvo da zbog toga kako je trenutno napunjena, predstavlja probleme, kako u smislu plavljenja, tako i opstanka kompletnog biodiverziteta u tom području.

Realizacijom ovih radova bi se poboljšao i živi svijet u rijeci Turiji, a prema riječima predsjednika S.R.D. „Smuđ“ Lukavac Saliha Ramadanovića, ako bude sve teklo kako je dogovoreno, izvršit će se poribljavanje i obnavljanje ribom, prije svega pastrmkom i škobaljem rijeka Turije i Spreče.

 

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pohvalno .

samo nastavite tako,i cuvaj te prirodu.

svaka cast samo naprijed