Umag: Mensuru Đoziću bronza na Svjetskom kupu!

0 3.851

U periodu od 30.06. do 02.07.2017. godine u Umagu (Hrvatska) održan deseti svjetski kup za djecu, kadete, juniore i mlađe seniore na kojem je nastupilo 2059 takmičara iz 64 države iz cijeloga svijeta.

Iz Bosne i Hercegovine na ovom svjetskom kupu nastupilo je 110 takmičara. Klub borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac na najvećoj karate smotri do sada u svijetu ove godine je također imao svoje predstavnike. U pratnji trenera i selektora muške juniorske reprezentacije BiH Željka Zombre iz kluba borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac za svjetske medalje su se borili:

  • Bećirović Belma borbe kadetkinje -54 kg ,
  • Muradbašić Haris borbe kadeti -70 kg ,
  • Čajić Hamza borbe juniori +76 kg i
  • Đozić Mensur borbe mlađi seniori -75 kg.

Klub borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac još jedanput je potvrdio svjetski kvalitet osvojivši jednu bronzanu medalju i dva plasmana na 5 i 7 mjesto.

Đozić Mensur treći na Svjetskom kupu

U kategoriji od 43 takmičara, nakon što je prvo kolo bio slobodan, Đozić je u drugom kolu bio ubjedljiv protiv Bjelorusa rezultatom 5-0 , u trećem kolu je slavio protiv predstavnika Švicarske rezultatom 8-0, u četvrtfinalu je savladao reprezentativca iz Saudijske Arabije rezultatom 10-3 , u polufinalu u vrlo iscrpnoj i do kraja neizvjesnoj i neriješenoj borbi, pred sami kraj je nesretno zaustavljen od reprezentativca Italije rezultatom 4-1.

U borbi za treće mjesto i bronzanu medalju, Đozić je također bio ubjedljiv protiv reprezentativca Rusije rezultatom  6-3. Ovo je četvrta svjetska medalja u karijeri Mensura Đozića. Odličan plasman na peto mjesto u kategoriji koja je brojala 64 takmičara ostvario je Muradbašić Haris.

Nakon sto je prvo kolo bio slobodan, Haris je ostvario tri pobjede nad predstavnicima Rusije, Argentine i Saudijske Arabije. dok je poražen od predstavnika Italije i Finske.Također odličan plasman na sedmo mjesto u kategoriji koja je brojala 75 takmičarki ostvarila je Bećirović Belma sa četiri pobjede i dva poraza. Bećirovićka je zabilježila pobjede nad predstavnicama Finske, Hrvatske, Mađarske i Srbije, dok je poražena od reprezentativki Bugarske i Slovačke.

Čajić Hamza, u prvom meču velikim sudijskim propustom, na žalost je nepravedno oštećen protiv domaćeg takmičara. Takmičari iz Bosne i Hercegovine na ovom svjetskom kupu su osvojili ukupno 11 medalja i to sedam u dječijim kategorijama, dvije zlatne, dvije srebrne i tri bronzane, te zadnja dva dana još cetiri medalje u kategoriji kadeta, juniora i mlađih seniora, i to tri srebrene i jednu bronzanu.

U sklopu svjetskog kupa održan je i seminar za trenere, te agreditiranje i polaganje za svjetsku trenerku lincencu. Glavni trener KBS “ORKKA” Lukavac, Željko Zombra je stekao zvanje lincenciranog trenera svjetske karate federacije WKF. Nakon osvajanja evropskih medalja u Bugarskoj i na Kosovu, osvajanjem svjetske medalje i dva visoka plasmana svjetskog kupa, na najbolji mogući način je okončana prva takmičarska polusezona za takmičare KBS “ORKKA” Lukavac, te je nastavljen kontinuitet vrhunskih sportskih rezultata ovog kluba i potvrđen epitet jednog od najuspješnijih i najtrofejnijih sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovine.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar