fbpx

Umag: Hamzi zlato, Mensuru srebro!

3 min. za čitanje

U periodu od 28.06 do 03.07.2016 godine u Umagu (Hrvatska), održan jesvjetski kup za djecu, kadete, juniore i mlađe seniore. Učestvovalo je preko 2000 takmičara iz 54 države iz cijeloga svijeta. Za Bosnu iHercegovinu, iz kluba borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac, u pratnji trenera Željka Zombre, nastupili su Čajić Hamza, Đozić Mensur i Bećirović Belma, te ostvarili izuzetan uspjeh osvojivši jednu zlatnu, jednu srebrenu medalju, te jedno 5 mjesto!

Zlatnu medalju je osvojio Čajić Hamza u kategoriji borbe juniori +76 KG. Čajić je na putu do postolja redom bijedio u prvom kolu takmičara iz Hrvatske Vujinović Ivana rezultatom 4:0, u drugom kolu reprezentativca Srbije KraljevićMarka sa 5:2, u trećem kolu je ubjedljivo bio bolji od reprezentativca Švicarske Vozza Fabia rezultatom 8:0, dok je u polufinalu slavio protiv Hrvatskog takmičara, aktuelnog viceprvaka balkana, Brune Katavića rezultatom 9:4. U finalnoj borbi Hamza je rutinski savladao reprezetativca Švicarske Kevina Wagnera, rezultatom 2:0 te po drugi puta ponio titulu svjetskog kupa.

daa6cb0a-66ac-4d8c-91b9-2119d54afdc2

Srebrenu medalju i titulu viceprvaka svjetskog kupa, osvojio je Đozić Mensur u kategoriji borbe mlađi seniori -67 KG. U prvom kolu Đozić je odlukom sudaca 3:2 bio bolji od reprezentativca Austrije Rettenbacher Luke, inače višestrukog osvajača svjetskih i evropskih medalja. U drugom kolu je slavio protiv aktuelnog prvaka balkana iz Hrvatske, Štimac Stjepana, rezultatom 2:1. U plufinalu je slavio protiv reprezentativca Australije Kalajdžić Stefana rezultatom 5:3, dok je u finalnom meču, evidentno sumnjivim i nesavjesnim odlukama sudaca poražen sa 1:0 od favorizovanog domaćeg takmičara i bivšeg prvaka evrope, Borana Beraka.

Bitno spomenuti i nastup Bećirović Belme, kojoj je ovo bio prvi nastup na ovako velikim takmičenjima, i koja je pobjedama nad takmičarkama Najafi iz Kanade i  Surikove iz Rusije plasirala se u četvrtfinale svjetskog kupa, nakon čega je poražena od reprezentativke Slovenije Urše Haberl. U prvom repesažnom meču protiv reprezentativke Ukrajine Sinchukovske je slavila sa 1:0, te u borbi za 3 mjesto i bronzanu medalju, iako je veći dio meča vodlila, nesretno je izgubila protiv domaće takmičarke Vukoja Lee, te se tako plasirala na visoko 5 mjesto u konkurenciji 37 takmičarki.

Ovi vrhunski svjetski rezultati su još jedna potvrda kvaliteta koji posjeduje klub borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac, klub iz malog grada a najviših dostignuća.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Aferim djeco !
Ovoj djeci, sportistima, treba dati pristojne (trudom, znojem i radom) zaslužene sportske stipendije, da mogu da se osjećaju vrijednim i poštovanim. Ako je moguće, da se planira i njihovo rješavanje stambenog pitanja, makar sa po jednom garsonjerom. Nadam se da će te nas uskoro počastiti sa ovakvom informacijom.
Vama djeco želim dobro zdravlje, sreću, što manje povreda i što više pobjeda i zlatnih medalja.Vi ste zlatne medalje vaših roditelja.

Ma vi ste prava djeca i omladinci-omladinke.vi donosite srecu svojim roditeljima,i carsiji Lukavac,i zato nastavite dalje tim sportskim stazama,a nemojte slucajno–SDA,stazama,jer ce se vasa karijera i sportski duh skroz ugasiti.Puno uspjeha u daljem takmicenju.

Sto ne znaju politiöari,znaju mladi sportisti.
Dovesti BiH i Lukavac do do svjetskih visina..