fbpx

Hamza Čajić je prvi karatista iz BiH koji je tri puta izborio finale Evropskog prvenstva

2 min. za čitanje

U periodu od 17. do 19. februara 2017. godine, u Sofiji u Bugarskoj održano Evropsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore.

Na prvenstvu je nastupilo 1186 nacionalnih prvaka iz 50 evropskih država. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine na ovom Evropkom prvenstvu predstavilo je 35 reprezentativaca, koji su ostvarili odličan
rezultat osvojivši 3 medalje, dvije srebrene i jednu bronzanu medalju, te tri peta mjesta.

Iz kluba borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac, u reprezentaciji Bosne i Hercegovine na ovom prvenstvu, u pratnji trenera i selektora muške juniorske reprezentacije BiH Željka Zombre, nastupila su 3 takmičara:

Muradbašić Haris, borbe kadeti -63 KG
Čajić Hamza, borbe juniori +76 KG
Đozić Mensur, borbe mlađi seniori -67 KG.

Po treći put za redom, Čajić Hamza je izborio finale evropkog prvenstva, što je prvi put u historiji karate sporta u Bosni i Hercegovini.

Čajić je ubjedljivim pobjedama u eliminacijama izborio svoje treće finale. U prvom kolu Čajić je bio bolji od reprezetativca Španije Ibanez-Saens Torre Jose Rafaela rezultatom 5:1, u drugom kolu savladao je reprezentativca Gruzije Antadze Otaria rezultatom 4:2, u trećem kolu pao je Azerbejdžanac Murad Hajizade pravilom prvog boda pri rezultatu 2:2, dok je u borbi za finale, Čajić Hamza ubjedljiivo bio bolji od prvaka Italije Biagio Nettorea rezultatom 5:1 i plasirao se u finale
evropskog prvenstva.

U finalu od našeg šampiona ovoga puta bio je bolji Francuz Mehdi Filali rezultatom 5:0, čime se Hamza okitio svojom trećom titulom sa evropskih prvenstava, ovoga puta titulom viceprvaka Evrope juniori +76 KG.

Osvajači medalja pored Hamze Čajića na ovom EP su Mićivoda Aldin, srebrena medalja, kadeti -70 KG (Goražde) i Dedović Munib, bronzana medalja, kadeti +70 KG (Mladost-Vitez).

Osvajači 5 mjesta su:
Hajdarpašić Eldin KK Champion Ilidža
Bektaš Mirnesa KK Bosna Sarajevo
Čongo Anes KK Champion Ilidža

Ovaj rezultat je još jedna u nizu potvrda o kvalitetu rada u klubu borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac, te da se radi o jednom od najboljih karate klubova u BiH od postojećih preko 200 karate klubova.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments