Nova tužba protiv Općine Lukavac u vezi sa regionalnom eko-deponijom.Traži se 1,8 miliona odštete

5 55

Preduzeće “Regionalna eko-deponija” Tuzla priprema tužbu protiv općine Lukavac, kojom će tražiti povrat 1,8 miliona maraka utrošenih za izgradnju regionalne eko-deponije u Huskićima, kod Lukavca, do koje nije ni došlo, jer je Općinsko vijeće Lukavac odbilo taj projekat.

To je druga tužba s kojom je općina Lukavac suočena zbog regionalne eko-deponije. Naime, Kantonalno pravobranilaštvo Tuzla podnijelo je tužbu protiv općine Lukavac zbog odbijanja izgradnje regionalne eko-deponije.

Općinski sud Tuzla se još nije izjasnio o tužbi Kantonalnog pravobranilaštva Tuzla, u kojoj od općine Lukavac traže povrat 835.000 KM. Ta sredstva su, prema riječima ministrice prostornog uređenja TK Jadranke Miraščić utrošena u proteklih pet godina kako bi bio osiguran ambijent za izgradnju eko-deponije u Huskićima, kod Lukavca.

Sredstva moraju biti vraćena ili mora biti nastavljen projekat. Taj novac nije utrošen za izgradnju deponije, to je bio benefit stanovnicima koji žive u blizini lokacije“, istakla je ministrica Jadranka Miraščić.

Za regionalnu eko-deponiju u Huskićima, do čije izgradnje nije došlo, jer je Općinsko vijeće Lukavac to odbilo, bilo je obezbijeđeno 6,5 miliona KM iz sredstava Svjetske banke.

Lukavačka vlast je prvobitno podržavala ovaj projekat, te je izgrađen pristupni put u Huskićima, urađen idejni projekat deponije, elaborat o zaštiti okoliša, te okolinska dozvola, za što je utrošen dio kreditnih sredstava. Međutim, Općinsko vijeće Lukavac je, nakon više protesta mještana Huskića, odustalo od projekta.

Pet godina smo zamajavani. Nažalost, više nego očigledno je da je ovdje presudila politika. Od općine Lukavac ćemo tužbom tražiti povrat 1,8 miliona KM. Dokumentacije je već predata advokatu“, izjavila je Lejla Ibrahimović, direktorica preduzeća “Regionalna eko-deponija”.

Suljo Suljević, predsjedavajući OV Lukavac, kaže da je tužba Tuzlanskog kantona neosnovana, te smatra da će će spor završiti u korist općine Lukavac.

Oni jesu uložili sredstva, ali su sredstva ulagali i u ostale općine i nema razloga da ih sad mi vraćamo“, smatra Suljević i dodaje da je OV Lukavac odbacilo projekat izgradnje eko-deponije jer je poslušan glas naroda.

Kreditna sredstva Svjetske banke namijenjena za regionalnu eko-deponiju u Huskićima iskoristit će općine Tuzla, Sapna i Teočak, koje su dale garanciju za izgradnju međuopćinske sanitarne deponije na lokalitetu Desetine u Tuzli.

Na postojećoj deponiji Desetine gradi se postrojenje za reciklažu, kupuju se nova vozila, vage, cisterne za čišćenje kamiona po izlasku iz deponije i ostala oprema kako bi ova deponija zadovoljila evropske standarde sanitarne deponije. Ta sanitarna deponija, koja bi trebalo da bude potpuno opremljena u drugoj polovini iduće godine, imat će vijek trajanja 20 godina.

(SodaLIVE.ba/Jasmina Šarac)