SodaLIVE.ba | Lukavački info portal – Lukavac

Marketing

 

 

 

Prognoza za 3 dana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako najlakše dobiti posao u Njemačkoj?

Institut njemačkog gospodarstva (IWF) iz Koelna se u svojoj novoj studiji pozabavio utjecajem emigrantske radne snage na njemačko gospodarstvo, te došao do rezultata koji zapravo i nisu toliko iznenađujući.

Debt-Crisis-Eurozone

Naime, njemačka ekonomija ne bi mogla preživjeti, a kamoli odlično poslovati, bez visokokvalificiranih stručnjaka koji su porijeklom izvan Njemačke!

U proteklih deset godina je od sveukupnog broja useljenika njih čak jedna četvrtina imala završen fakultet, a među njima ih je 12 posto s diplomama matematika, informatike, tehničkih i prirodnih znanosti, što se posebice traži na njemačkom tržištu rada, piše tportal.hr.

Također, broj fakultetski obrazovanih useljenika je od 2000. do 2009. godine narastao za 11 posto, a među njima su – objašnjava direktor IWF-a Michael Hether – ‘naročito dobro kvalificirani usljenici iz južnoeuropskih država, posebice Grčke i Španjolske’.

Čak 46 posto useljenika iz ovih država ima fakultetsku diplomu, a 15 posto njih iz traženih tehničkih znanosti.

Toga su svjesni sve više i u vladajućem CDU kancelarke Angele Merkel, pa je tako njihov zastupnik Michael Fuchs već predlagao da se ciljano reklamira useljavanje u Njemačku. ‘U državama na jugu i istoku Europe ima mnogo odlično obrazovanih mladih ljudi koji su nezaposleni. Svi oni traže posao.', objasnio je Der Spiegelu Fuchs.

U međuvremenu su se doista mnogi mladi Grci i Španjolci zaputili u Njemačku i našli dobro plaćene poslove, za koje nema dovoljno odgovarajuće obrazovanih Nijemaca.

No, IWF-ova studija otkriva i da visokoobrazovani useljenici u sve većoj mjeri preuzimaju i visoke pozicije u svojim firmama, pa i društvu općenito.

Useljenici tako postaju profesori, voditelji tehničkih odjela u tvrtkama, pa i pravnici i liječnici. Već ih je od sveukupnog broja useljenika oko 21 posto na tzv. vodećim pozicijama, što je jednak omjer kao i u općoj populaciji. To bi pak moglo značiti da će Njemačku. a posebice njeno gospodarstvo, u budućnosti voditi useljenici, i to možda baš iz država koje trenutno najviše pate pod berlinskim diktatom štednje – Grčke i Španjolske. Previše je tu ironije da bi bilo doista smiješno.

(SodaLIVE.ba/DEPO)

Autor: Redakcija Objavljeno: 9. Juli 2012.u 12:36 Zadnja izmjena:9. Juli 2012. u 12:36
Vezane teme

Budite naš čitatelj reporter

Imaš vijest? Fotografiju? Video? Informaciju?
Telefon: 061 33 37 35
E-mail: reporter@sodalive.ba

Sve informacije objavljujemo na SodaLIVE.ba portalu anonimno ili sa vašim potpisom. Najaktivnije nagrađujemo!

VAŽNO UPOZORENJE

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Lukavačkog info portala | SodaLIVE.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Lukavački info portal | SodaLIVE.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SodaLIVE.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

FACEBOOK KOMENTARI NA ČLANAK - UKUPNO: