fbpx

Uspješna Lukavčanka: Dizajnerica Zerina Islamović je svoje snove pretvorila u stvarnost

3 min. za čitanje

slika 3Nakon samo jedne sedmice pohađenja Gimnazije, dolazim kući i informišem svoje roditelje da se tamo više ne vraćam uz riječi “Napustam Gimnaziju i želim da idem u umjetničku školu!” Izjavila je Zerina za naš portal.

I bez obzira na mišljenje da učenik koji diplomira umjetnost nema nikakve perspektive, Zerinini roditelji su je podržali u njenoj namjeri i dozvolili da pohađa Građevinsko geodetsku školu u Tuzli, smjer likovni tehničar za primjenjeno slikarstvo.

Tamo se zaljubila u umjetnost i dizajn. Ali, nakon dvije godine školovanja u Tuzli, Zerina je imala još jedan preokret u razmišljanju.

Rekla sam roditeljima da želim da idem na Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru“, prisjeca se ona kroz smijeh.

Zerina se prijavila u školu i bila primljena uz stipendiju. Naredne dvije godine provodi u Mostaru gdje maturira 2012. godine.

Dok sam studirala u Mostaru upoznala sam studente koji su pohađali Ringling College of Art and Design. Sjećam se sanjarenja o tome da i ja idem tamo jednoga dana. Nakon steknute diplome u Mostaru, svu svoju pažnju sam usmjerila na ostvarenje tog sna. Prijavljujem se za školarinu Shelby Davis koja je bila otvorena svim studentima UWC-a (Koledž ujedinjenog svijeta) koji su željeli da studiraju u USA.

Dizajn Zerine Islamović
Dizajn Zerine Islamović

 

Kao učenik, Zerina je učestvovala u mnogim internacionalnim projektima uključujući Campus 15, Youth in Action, EUFOR School Competition kao i mnogi drugi.

Njeno iskustvo joj je pomoglo da se istakne među ostalim prijavljenim i tako je bila nagrađena punom stipendijom za Ringling College koja joj je omogućila Shelby Davis Fondacija.

To je zbilja bilo ostvarenje mojih snova. Prijavila sam se na deset univerziteta i bila primljena od strane pet, ali sam znala da želim na Ringling, rekla je za SodaLIVE.ba portal.

Kao studentica dizajna enterijera, Zerina takođe uživa u ilustracijama. Kao zaštitnik ljudskih i građenskih prava i društvene akcije ona je ilustrirala djelo koji naziva “Internacionalna žena”. Njena profesorica engleskog jezika na Ringling-u je to vidjela i ohrabrila je da sliku prijavi na Sarasota Film Festival.

unnamed (22)

To smo uradile i moje djelo je izabrano kao službeni grafit na temu “Kroz ženine oči” tog filmskog festivala, događaja koji je sponzorisan od strane Guilt Coast Chapter of the US National Committee for UN Women u partnerstvu sa Sarasota film festivalom. Zbog toga ću imati čast i da govorim ispred grupe od 125 žena na Polo Grillu, događaju koji odaje počast Međunarodnom danu žena u Americi. Završava razgovor naša sagovornica.

Zerina Islamović ce diplomirati na Ringlingu 2016. godine, nakon čega želi da upiše master za enterijernog arhitektu u Njemačkoj. Uvjereni smo da će ispuniti svoje želje.

U nastavku možete pogledati radove Zerine Islamović:

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments