fbpx

SodaLIVE intervju: Dino Begić o zakupu sale od strane OTV Valentino, kuglani…

6 min. za čitanje

Piše:Sadik Sinanović

Nakon što se stišala bura, koju je izazvalo saopštenje za javnost lukavačkog Art Centra, a povodom ustupanja velike sale Doma kulture za potrebe snimanja „Show programa“ OTV Valentino, odlučili smo se obratiti menadžmentu JU Centar za kuluturu. U prostorijama Doma kulture, srdačno smo dočekani od strane direktora ove ustanove Dine Begića, i u jednoj prijateljskoj atmosferi potražili odgovore na aktuelna pitanja.

U kakvom stanju ste zatekli Dom kulture vašim imenovanjem na ovu poziciju?

Nakon obavljene konkursne procedure na poziciju direktora JU Centar za kulturu Lukavac imenovan sam u aprilu 2014. godine. Poznato je da je ovaj objekat Doma kulture izgrađen 1979. godine i da je u godinama poslije rata djelimično rađeno na njegovom uređenju i popravci. Nakon mog imenovanja na mjesto direktora, u saradnji sa svim radnicima, nastavili smo sa već započetom sanacijom krova. Uporedo sa navedenim uslijedili su radovi na unutrašnjem uređenju objekta. Aktivnosti su bile usmjerene na uređenje velike kino sale u cilju postizanja što boljih uslova za realizaciju programskih zadataka. Kompletno su zamijenjeni itisoni, instalirana je nova rasvjeta, instalirani sistemi za zagrijavanje.  U cilju obezbjeđivanja sredstava konstantno apliciramo na projekte kod viših nivoa vlasti. Trenutno veliki problem stvara vlaga iz podrumskih prostorija u koje prodiru podzemne vode zbog slijeganja terena i pojavljivanja pukotina na temeljima objekta. U narednom periodu se planira raditi na sanaciji ovog problema. Zadnje 2 godine desetak puta su nas posjetili kantonalni, federalni i državni inspekcijski organi koji su na kraju konstatovali uredno stanje u oblastima iz njihove nadležnosti.

Kakvo je trenutno stanje Doma, i kakvi su budući planovi ove ustanove?

U ovoj godini smo započeli aktivnosti oko uređenja prostora ispred ulaza u objekat. Fontana je dijelom obnovljena, postavljeni su led reflektori, zamijenjeni dotrajali  dijelovi pločica oko fontane, zidovi iznad ulaza djelimično uređeni. U 2015. godini su pokrenute aktivnosti oko obezbjeđivanja prostora za smještaj sportskih i boračkih udruženja u cilju oslobađanja prostora Doma kulture za rad svih onih koji se bave kulturnom djelatnošću (gradski teatar, muzičke grupe, omladinska udruženja, kreativne radionice, umjetnička fotografija). Sa Opštinom Lukavac je  dogovoreno da se uradi promjena namjene prostora ispod tribina sportske dvorane u Lukavcu. Do sada su obezbijeđene urbanistička i građevinska saglasnost, uplaćena  renta i naknade u iznosu od skoro 15.000 KM. Trenutno su koraci na naplaniranju sredstava u budžetu opštine za 2017. godinu u iznosu od cca 75.000 KM za izgradnju 7 kancelarija.

JP Rad Lukavac je objavilo listu dužnika za grijanje, Centar za kulturu takođe je na listi?

Što se tiče dugovanja prema JP „RAD“ Lukavac, dug ustanove sa uračunatim zateznim kamatama iznosi skoro 1 milion KM. Najveći dio ovog duga se odnosi na period od 1992. do 2010. godine. Za ovaj period je potpisan protokol o izmirenju obaveza koji se u velikoj mjeri poštuje. Činjenica je da sredstva iz budžeta i vlastiti prihodi nisu dovoljni za pokrivanje svih tekućih režijskih troškova.

Sala nakon završenog snimanja emisije OTV Valentino
Sala nakon završenog snimanja emisije OTV Valentino

U posljednje vrijeme velika se prašina podigla u lukavačkoj javnosti (saopštenje Art Centra), vezano za saradnju Centra za kulturu, i OTV Valentino. Može te li nas upoznati sa detaljima ove saradnje?

Razgovori o dolasku ove televizije u naš prostor datiraju od preko godinu dana. Radi se o tome da ova televizija želi snimati muzičke priredbe u našoj kino sali dva do četiti dana u toku mjeseca i to u slobodnim terminima. Nakon toga sala je nama i dalje na raspolaganju za sve naše aktivnosti. Trenutno je potpisan ugovor o davanju na korištenje velike kino sale za dane 1. i 2. Novembar 2016. i 6. 7. 13. 14. Decembar 2016. godine. Za ovaj ugovor smo obezbijedili saglasnost od oba načelnika, gospodina Mujkića i gospodina Delića. O produžetku ugovora i uslovima korištenja ovog prostora razgovarat ćemo početkom naredne godine o čemu će javnost biti blagovremeno informisana.

Sala za vrijeme snimanja
Sala za vrijeme snimanja emisije OTV Valentino

Osim što je renovirana, lukavačka kuglana nikada nije zasjala u svom pravom sjaju, rijetko se i koristi. Da li postoje aktivnosti vezane za promociju i korištenje kuglane?

Četverostazna kuglana je puštena u rad 2011. godine. Redovne treninge obavlja Ženski kuglaški klub „RAD“ Lukavac bez plaćanja naknade a dva muška kluba sa područja Opštine Tuzla KK „Sloboda“ i KK „Zrinski“ obavljaju trenažni proces i odigravanje utakmica uz naplatu za korištenje.  Korisnici kuglane su i udruženja koja za to iskažu potrebu kao: Udruženje građana „Mali svijet“ , Udruženje građana invalidnog sporta, vojnici SFOR-a, Kuglaški klub NLB banke. Kuglana stoji na raspolaganju i svim ostalim grupama građana, sindikalnim organizacijama i pojedincima po cijeni od 10,00 KM plus PDV po satu po jednoj stazi. Ranija cijena je bila 20 KM sa PDV-om  što je na početku ove sezone smanjeno. Svi zainteresovani mogu dobiti informacije o terminima i uslovima korištenja kuglane putem telefona: 035/554-440, e-mail adrese: dom.kulture@bih.net.ba

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kako i na koji nacin se vrsi zaposljavane u JU Dom Kulture kako je doso ovaj Direktor i na koji nacin je on dosao na tu poziciju treba pod hitno provjerit?

Znas li ti da je on sin Rasima Begica i onda ti je sve jasno.

Sadik se baš svojski potrudio da direktora predstavi “u jednoj prijateljskoj atmosferi” … izuzetan novinarski uradak ! svaka čast!

Došao je na osnovu Javnog konkursa koji je bio raspisan i javno objavljen, konkurisao, ispunjavao uslove, igrom slučaja bio jedini kandidat i kao takav i primljen. Što niste vi konkurisali ako vam on smeta?

zato što je konkurs bio objavljen u novinama u hercgovini koje baš i nemaju ovdje tiraž 😀 šta mislis zasto?