fbpx

SodaLIVE.ba u posjeti Biblioteci Lukavac

3 min. za čitanje

Na policama je složeno preko  50 hiljada obrađenih knjiga i oko 7 000 komada neknjižne građe. O njima se brine šest uposlenika. Fond se stalno dopunjava i obnavlja, a u skladu sa zahtjevima korisnika i svjetskim bibliotečkim trendovima.

Svi naslovi predviđeni za izdavanje imaju po jedan obavezni primjerak u čitaonici na spratu. No, u biblioteci kažu da ovaj prostor  rijetki koriste. Kada čuju da je neka knjiga izdata ali da postoji primjerak koji mogu čitati u udobno opemljenom prostoru korisnici uglavnom odustaju. Tako ovaj zimi zagrijani, a ljeti klimatizirani prostor  stoji neiskorišten. Direktorica Nihada Fajić kaže da su ga povremeno znali koristiti studenti koji žele učiti u miru i tišini ili učenici kada pripremaju neke zajedničke projekte i radove.

unnamed (3)

 Pozivam građane, a posebno mlade da što više koriste čitaonički prostor koji je adekvatno opremljen za sve vrste individualnog i grupnog čitanja i učenja. Kontinuirano radimo na njegovom opremanju, a to uključuje i razna učila i elektroničku opremu, kaže Fajić.

Iako se čini da su novi mediji knjigu potpuno marginalizirali, u ovoj ustanovi kažu da im se broj registrovanih korisnika povećava. Trenutno ih ima oko 700. Godišnja članarina je 10 KM, a plaćanja su oslobođeni štićenici „Sela mira“ i djeca do sedam godina. Pola cijene plaćaju članovi porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

unnamed (2)

Javna ustanova Javna biblioteka Lukavac posljednjih je godina mnogo više od biblioteke. Ovdje su  otvorena vrata svim stvaraocima, umjetnicima, kulturnim radnicima i građanskim aktivistima. U vrijeme kada se umjetnosti i kulturi u Lukavcu posvećuje malo ili nimalo pažnje na ulazu u Biblioteku Lukavac skoro uvijek stoji plakat sa najavom nekog kulturnog događaja. Barem jednom mjesečno organizuju neku manifestaciju, promociju, izložbu ili književno druženje. Centralno su mjesto za okupljanje svih zaljubljenika u kulturu i umjetnost na općini Lukavac.

Ponosni smo što smo u kontinuitetu uspjeli očuvati tradiciju održavanja nekih manifestacija poput onih posvećenih pjesnicima Avdi Mujkiću i Jusufu Begiću. Uveli smo i mnogo novih i nismo se zadržali samo na literarnom stvaralaštvu. Svjedoci ste da su i likovne izložbe i multimedijalna druženja ovdje postali sasvim uobičajena stvar. To nam i jeste cilj, a posebno se radujemo kada nas posjećuju djeca i omladina. Za njih imamo posebne programe koji uključuju i izdavaštvo i književne konkurse, govori Nihada Fajić. Otkriva nam da u pripremi imaju projekte koji će uključivati posebne radionice i druge sadržaje za školarce.

Mjesec knjige vrijeme je intenziviranja uobičajenih aktivnosti pa u periodu od 15. oktobra do 15. novembra organizuju manifestaciju „Vezeni most“, naučno-istraživački skup i promociju nekoliko knjiga.

Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Moja rodica zavrsila biblijotekarstvo u Sarajevu,magistar rodjena Lukavcanka..nemoze se zaposlit u toj vasoj biblijoteci jer ko upravlja tom citavom ustanovom je gluho bilo…ja molim dragog alaha da uz njegovu pomoc ako bogda je i zatvorite…

E moj Joksime… Nismo ni znali da u Sarajevu ima studij “Biblijotekarstvo”. Ako je rodica naučila o “biblijotekama” kao i ti nije nikakvo čudo da ne upravlja Bibliotekom, jer to nije isto… Čisto sumnjam da ste i ti i rodica odrasli u Lukavcu, jer bi sigurno naučio napraviti razliku između “biblio” i “biblijo”, ali to i nije najvažnije. Trebao si najaviti kad će rodica diplomirati da joj se oslobodi mjesto u “Biblijoteci”, a možda i da se pri Biblioteci otvori novo “Biblijo” odjeljenje.
Znači li to da samo rođeni u Lukavcu trebaju upravljati institucijama? I ko je od današnjih “lukavčana” stvarno rođen u Lukavcu? Na žalost veliki dio pravih lukavčana su se zapitilil u bijeli svijet bježeći od raznih joksima i “biblijotekara”…
Da li je direktorica dorasla poslu koji obavlja svakako se možemo zapitati. Meni lično biblioteka izgleda danas kao boji dio Doma kulture. Pitanje je ko bi u onakvom Domu i ovakvom Lukavcu i mogao više napraviti?
Tužno je da se u jednom afirmativnom tekstu o biblioteci na ovakav način problematizira direktor samo zbog toga što ti nije rod i što nije odarsla u Lukavcu …

I direktorica je završila književnost, znači itekako ima veze sa knjigama, a rođeni Lukavčani i Lukavčanke raspitajte se o porijeklu, niste s neba pali.Uostalom, kakve veze ima da li si iz grada ili sa sela, čista pokondirenost, ako razumijete o čemu pričam.

Raj sam oduvijek zamišljao kao svojevrsnu biblioteku. – Borhes
Danas niko ne čita knjige,jer ih svi pišu. – Milan Gutović
Dobri prijatelji,dobre knjige i čista savjest: to je idealan život.- Mark Tven

Čitam Sodalive portal zbog takvih kao što je Kung Fu Ce, svaka ti je zlatna. Drago mi je da još ima ljudi u Lukavcu koji misle svojom glavom, nema veze da li ide u “biblijoteku” 🙂

Joksim je u pravu, bez obzira na gramatiku i pravopis. U našoj biblioteci ne mogu raditi stručni već samo podobni i oni koji su spremni postati podobni, nažalost :-/

Upravo,samo podobni mogu da rade u biblioteci u Lukavcu kao i u vecii drugih JU u BiH .
SDA .