fbpx

Promocija knjige Mehmedalije Bektića

2 min. za čitanje

Povodom obilježavanja Dana Općine Lukavac JU Javna biblioteka Lukavac organizuje promociju knjige „Moj san o babi“ autora Mehmedalije Bektića koja će se održati 21.09.2017. god. (četvrtak) sa početkom u 18 sati.

O knjizi će govoriti recenzenti: Subhija Karahmetović, prof. i Mihad Sakić, prof., a u ime izdavača knjigu će predstaviti direktorica JU Javna biblioteka Lukavac – Nihada Fajić, prof.

Promociju će upotpuniti učenici Medicinske škole Lukavac svojim muzičko-poetskim performanskom.

O pjesniku

Mehmedalija Bektić je rođen 1971. god. u Bektićima kod Srebrenice. Osnovnu školu je pohađao u rodnom mjestu, a srednju u Vlasenici. Prve stihove piše kao sredjoškolac. Vremenom ljubav prema pisanoj riječi jača, a posebno u poratnom periodu. Do 1995. god. boravi u rodnim Bektićima, a nakon pada Srebrenice utočište nalazi u Lukavcu gdje i danas živi i radi.

O knjizi

Ovo je njegova druga knjiga. Mehmedalija Bektić je objavio i zbirku pjesama „Dječak iz pakla Srebrenice“.

Motive za poemu o Srebrenici Mehmedalija pronalazi u svojim dobro urezanim sjećanjima vezanim za ratni period. Ovo je knjiga o ubijenom zavičaju, djetinjstvu, zemlji i nebu, o nadi koja je ujedno značila i uzaludnost i kraj sve željenog, a nedočekanog. Mehmedalija Bektić je od onih koji su našli snage da iz dna duše izvuku sjećanja, otkinu ih od sebe i predoče u stihove i prašinu. Njegova duša je željna Srebrenice.

Mehmedalija, kao uostalom, najveći dio Bošnjaka iz Podrinja koji je preživio golgotu i genocid, nastoji pobjeći od nacionalističke ideologije čija su žrtva bili Srebreničani. Kada čitate stihove iz ove knjige, to možete osjetiti kroz njegovu priču:

„Još ljubavi ima,
A ima i vjere,
Ezani se čuju opet
I zvone zvona crkvena,

Srebrenica ti je
Uzburkano more,
Ponekad tornado,
Ali ljepota.“

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

A mi cemo dobiti pitku vodu za 33 godine.

Otisn'o si se na more nemirno, brate Mehmede.I dobro znaš kak'im si vodama brodio.Izložen udarima vihora, teška jedra i mokra konopca kojim te bradati i jednooki pirati udaraše i živa na katarku vješaše. I da ne bi dobre vile Euterpe, teško bi izbjeg'o podmukle hridi koje vrebaju ispod, naizgled, mirna mora . Oštro oko,bistar pogled i beskrajno široka duša bošnjačka otvoriše ti horizonte u potrazi za sa Sabur- obalom predubokog Okeana bola napaćene srebreničke Zemljice.
Neka ti je mirno more i dobar vjetar, Kapetane moj…