fbpx

Otvorena izložba “Kulturno pamćenje-blago koje nestaje”

1 min. za čitanje

Povodom uspješnog desetogodišnjeg rada Komisija za očuvanje  nacionalih spomenika BiH danas je u Centru za kulturu Lukavac otvorila izložbu dokumentovanih nacionalnih obilježja.

Izložba je organizirana u saradnji sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.
Izložba je prvi put  napravljena prije šest godina i do sada, pored 20 bosanskohercegovačkih gradova, organizirana je i u Hrvatskoj, Srbiji te Parizu i Washingtonu.

Obuhvata južnu regiju BiH odnosno nacionalne spomenike na području Prozora, Gackog, Bileće, Čapljine, Berkovića, Konjica, Jablanice, Ravnog, Ljubuškog, Kupresa, Tomislav-Grada, Posušja, Čitluka, Neuma, Livna, Stoca, Mostara, Nevesinja, Ljubinja i Širokog Brijega.Postavka čihi oko 70 panoa velikog formata s fotografijama nacionalnih spomenika – historijski spomenici, graditeljske cjeline, arheološka područja, historijska područja i drugi spomenici.

Fotografije uz prateći tekst oslikavaju svu ljepotu i neprocjenjivu vrijednost bh. kulturne baštine, saopćeno je iz Komisije.
Cilj izložbe je da se šira javnost, posebno mladi, upoznaju sa baštinom i kulturno-historjiskim vrijednostima Bosne i Hercegovine, jer zaštita kulturnog naslijeđa predstavlja značajnu metodu očuvanja stabilnog društva i bogastva bosanskohercegovačke različitosti.
Izložba “Kulturno pamćenje-blago koje nestaje” otvorena je od 23. do 31.oktobra.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments