fbpx

Održana promocija knjige „Dječak iz pakla Srebrenice“ [FOTO]

2 min. za čitanje

Cilj mu je bio da očuva sjećanje na golgotu Srebrenice za buduće naraštaje i da tome da vlastiti doprinos.

DSC_7020

Radi se o potresnoj knjizi koja ekspresivno opisuje tragedije i traume. Ona ipak ima za cilj prevazilaženje te traume kako za autora tako i za društvo uopće. Bilo bi lijepo kada bi žrtvama i ova knjiga bila jedan od podsticaja za oprost kako bi svi zajedno na ovim prostorima nastavili graditi bolji život. Ona za autora već u ovom trenutku ima terapeutski učinak kada su u pitanju bolna iskustva i sjećanja, rekao je tokom promocije književnik Nihad Mešić River.

DSC_7019

Da se radi o knjizi vrijednoj pažnje i čitanja potvrdila je i profesorica Majda Zukić Ribić:

Želja da se nezaboravi genocid u Srebrenici Mehmedaliju Bektića pretvorila je u pjesnika hronologačiji su stihovi proživljavanje preživljenog.Sam pjesnik je i proživio i preživio sve ratne događaje u Srebrenici od njene okupacije 1992. do genocida 1995.Početak zbirke, odnosno prva pjesma koja se zove Srebrenica, je napisana u akrostihu. Tima autor daje značaj svome gradu, genocidu i cjelokupnoj temi zbirke. Da bi dao jači značaj navedenome i sadržaj knjige je napisan u akrostihu i ponovo daje asocijacije na temu i ideju ove knjige.

DSC_7008

Kvaliteti promocije doprinijeli su i Nihada Fajić, direktorica JU Javna biblioteka Lukavac i Mihad Sakić, moderator. Stihove iz knjige govorili su učenici O.Š.“Puračić“.

DSC_7009

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments