fbpx

Nezaboravno gostovanje KUD-a Puračić u Turskoj

2 min. za čitanje

Bila je ovo prilika da se uzvrati posjeta i produbi saradnja sa općinom Havsa i njihovim folklornim ansamblom, koja je uspostavljena 2012.godine.

Na gostovanje u Tursku su išla dva omladinska folklorna ansambla i oni su uzeli učešće u programu festivala i to: na otvaranju festivala, svečanom defileu ulicama Havse, večeri folklornih igara uz ansamble iz Turske i Grčke, kao i na završnoj večeri kada su nastupili članovi muzičke sekcije.

kudturska1

Tokom boravka upriličena je posjeta Edirnu, a domaćin je za goste iz Bosne organizovao jednodnevni izlet na Egejsko more gdje su članovi KUD Puračić mogli da uživaju u ljepotama mora, kupanje uz svečani ručak.

Jedna od programskih aktivnosti bio je i koncert turske estradne zvijezde Ferhata Göçera gdje je upriličeno još jedno iznenađenje za članove KUD-a kada su od strane pjevača pozvani na pozornicu te zajedno sa njim otpjevali pjesmu “Sine moj” (na melodiju turske pjesme “Leylim ley”). Vijest o ovom koncertu i duetu sa poznatim pjevačem je propraćena na velikom broju medija u Turskoj.

Domaćini su organizovali brojne prijeme za goste iz Bosne, a gostoprimstvo je bilo na izuzetno visokom novou. Iz KUD-a Puračić kažu da do sada nisu imali ovoliku pažnju te da su primljeni i ugošćeni kao ambasadori svoje zemlje.

kudturska2

Rastanak je bio veoma tužan ali je izražena obostrana želja da se ova kulturna saradnja nastavi, ali i da se proširi na ostale sfere života ove dvije sredine. Najavljeni su i obostrani pozivi za gostavanja u Havsi i Puračiću naredne godine.

Članovi KUD Puračić su na povratku kući kratko posjetili i glavni grad Bugarske – Sofiju.

kudturska3

Ova turneja je došla kao nagrada za dio aktivnih članova I stimulacija za nastavak aktivnosti, a iz KUD-a Puračić već najavljuju novu programsku aktivnost – Međunarodnu likovnu koloniju “Puračić 2014” koja će se održati od 26-28.septembra ove godine.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments