fbpx

Najava: U petak manifestacija posvećena Jusufu Begiću

2 min. za čitanje

d208b82b-2c1c-4c9f-b0fd-299a227f9f0f

Memorijalna manifestacija, posvećena pjesniku Jusufu Begiću,  6.maja 2016. godine  će biti upriličena u bibliotečkom prostoru i to šesnaetu godinu za redom.

Članovi porodice, kolege i prijatelji će u 15,30 posjetiti mezarje Danica, odati počast i položiti cvijeće na mezar Jusufa Begića. Predviđena su i obraćanja uz čitanje prigodnih stihova.

U 14,00 sati cjelodnevna manifestacija će biti zvanično otvorena u galerijskom prostoru JU Javna biblioteka Lukavac, koja je organizator memorijala.Prisutni će imati priliku da pogledaju izložbu djela objedinjenih pod nazivom  „Retrospektiva Likovne kolonije Svatovac“, članova Art Centra Lukavac i drugih učesnika likovnih kolonija održanih na Svatovcu.

Književno druženje će biti nastavljeno u čitaoničkom prostoru, gdje će o pjesniku Begiću govoriti Redžo Salkić i prof.dr.Mirsad Kunić, te drugi gosti, prijatelji i savremenici, a njegove stihove će govoriti učenici OŠ „Lukavac Grad“.

Ovom prilikom će biti promovisana i knjiga „Fatimina ruža“, autora Safeta Berbića iz Banovića, a svoja djela će predstaviti štićenici Centra „Duje“ Doboj Istok i mladi stvaraoci iz općine Lukavac.

Jusuf Begić rođen je 1944.godine u Bijeljini. Po završetku studija Srpsko-hrvatskog jezika i književnosti i bibliotekarstva na Pedagoškoj akademiji u Tuzli radio je kao knjižničar u Narodnoj biblioteci u Tuzli,a potom kao rukovodilac Narodne biblioteke u Lukavcu.Tokom studija počeo je objavljivati pjesme u listovima i časopisima,a kasnije je pisao i stručne radove iz bibiliotekarstva i književne kritike. Dobitnik je više nagrada, a najpoznatija djela su mu: “Čovjek koji je bio umro“,“Ulazak u gradove“, “O ljudima i pticama“ i „Poema o Bosni“. Zastupljen je u preko 30 zajedničkih knjiga poezije, izbora i antologija. Jusuf Begić umro je 01.05.2000. godine u Lukavcu.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Čika Jusuf je bio divan čovjek, i pedagog…Uvijek je imao lijepu riječ i kutak u čitaonici za nas mladje kada dodjemo u čitaonicu i biblioteku na spratu doma kulture “Djuro Pucar Stari”. Laka mu crna zemlja, i da mu dragi bog podari nebesko carstvo i raj.

“Bosna preplodna
suza i radost očeva
dovukla se
zavukla se
u žile
raširila se
ukopala
stala
pa zapjevala
Bosno moja…”

“Poema o Bosni”
Jusuf Begić