fbpx

KUD Puračić uzeo učešće na “50. Ljetu velpovačkom” u Hrvatskoj

2 min. za čitanje

Kulturno umjetničko društvo „Puračić“ je protklog vikenda gostovalo u Republici Hrvatskoj, tačnije u gradu Valpovu kod Osijeka, gdje je na poziv domaćina KUD-a „Valpovo 1905“ i turističke zajednice grada Valpova, uzelo učešće na završnoj manifestacije Jubilarnog 50. Ljeta valpovačkog.

To je prema pisanju lokalnih medija, ali i stanovništva, centralna kulturna 10-to dnevna manifestacija u ovom gradu za koju kažu da su to  „najljepši dani u godini, koji ih podsjećaju na prošlost, djetinjstvo i vraćaju pomalo zaboravljene mirise i okuse tradicije, većina njih spremno bi vam, bez previše kolebanja, odgovorila da je to kraj lipnja kada cijeli grad živi u znaku Ljeta valpovačkog.

Puračaci su učestvovali u svečanom defileu ulicama grada gdje su izveli dva kratka ulična performansa, a na smotri folklora, na kojoj je učešće uzelo 18 KUD-ova iz Hrvatske, Srbije, puračaci su,  kao jedini predstavnici Bosne i Hercegovine, prezentovali Muslimanske svadbene običaje.

Veseli, raspjevani i razigrani kao i uvijek osvojili su aplauze publike, ali i oko sebe privukli ostale ansamble uz zajedničke igre i pjesme.

Ovo je kako kažu iz Puračića prelijep početak ovogodišnjih međunarodnih nastupa što su dodatno uljepšali izuzetno gostoljubivi domaćini iz Valpova.

Na kraju su svi na centralnom gradskom trgu pogledali i bodrili nogometnu reprezentaciju Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i njihovu pobjedu protiv Danske.

Vikend je prošao, a KUD Puračić nastavlja svojim tempom, idu naredni nastupi i ono najvažnije u ovoj godini završne pripreme za 8.Međunarodni festival folklora „Dani ćaske – Puračić 2018“ koji je planiran za početak augusta, tačnije od 2-5.augusta, na kome će uz ansamble iz Bosne i Hercegovine učešće uzeti ansambli iz Poljske, Turske, Hrvatske, Mađarske…

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

kako to da se lafinas nije uguraooooo na fotku uh uh

KUD “Puračić”zna kako se kultura, raspjevani i razigrani folklor koristi za dostojno prezentiranjenje rodne grude te njenih običaja i tradicija.Kao istinska Ambasada lulture, koja neumorno spaja zemlje, kulture i ljude,umjetničke i humane sadržaje, podigla je na nivo neke vrste diplomatije merhametai sevdaha.Tananije i originalnije se jednostavno ne može.