fbpx

Knjiga o sufizmu pobudila veliko interesovanje građana Lukavca

3 min. za čitanje

Tamo je objavio broje stručne i naučne radove  iz oblasti psihijatrije, razvojne psihologije, psihoanalize i  meditativnih tehnika. Radi se o vrijednom djelu koje predstavlja komparativnu analizu između istočne i zapadne psihologije. Ova knjiga predstavlja značajno djelo na našim prostorima jer pruža odgovor na pitanje „kako postati čovjek“ . To je studija koncepta čovjekovog razvoja i metoda liječenja i zapadnom psihologijom i istočnjačkim tradicijama.

unnamed (3)

„Ova knjiga pravi sintezu između sufijskog učenja o ljudskoj duši i psihi i modernog psihodinamskog učenja Zigmunda Frojda“, rekao je tokom lukavačke promocije Prof.dr.med.sc.  Izet Pajević.

„Dobili smo knjigu koja nas na ubjedljiv i fini način vraća samima sebi i našoj suštini. Njen naziv donosi poruku da mi kao ljudi kada rastemo imamo priliku da nešto od svoga života učinimo u odnosu na ono kako smo se rodili i kako su nas odgajali neznajući šta mi u sebi nosimo. Čovjek se treba vratiti onome kako je stvoren, a odbaciti negativne uticaje pogrešnih odgoja“, izjavio je promotor Prof. dr. med. sc. Mevludin Hasanović.

unnamed (4)

Knjiga „Oslobađanje od sebe“ predstavlja nezaobilazno štivo za ljekare, ali i druge stručnjake poput psihologa, pedagoga i socijalnih pedagoga. Također će značajno doprinijeti svakom pojedincu koji želi upoznati sebe i steći nova znanja o vezi između religioznosti i znanosti.

„Sufizam je zanimljiva pojava u našoj književnosti. Tokom jednog značajnog perioda pisana je poezija pod uticajem sufijske misli i filozofije. To je takozvana mistična filozofija naših pjesnika na orjentalnim jezicima od 15. do 18. ili 19. stoljeća. Onda i u pisanoj formi na bosanskom jeziku što su konzumirali neki od najboljih pjesnika sa ovih prostora“, rekao je Prof. dr. sc. Mirsad Kunić. On je pojanio druge sociološke i književna aspekte knjige i toplo je preporučio  za čitanje.

unnamed (5)

Zbog velikog interesovanja za ovu oblast na našim prostorima,  profesor Šafi je neposredno prije smrti dao usmenu saglasnost za prijevod na bosanski jezik. Knjigu je izdala Klinika za psihijatriju UKC Tuzla i  Udruženje psihijatara Tuzlanskog kantona. Sa engleskog na bosanski jezik prevela  je Amra Delić iz Tuzle.

Nakon promocije  upriličena je izložba umjetničkih slika „Svjetlost na rajskom proplanku“ autora Ismeta Hodžića. Izložbu je proglasio otvorenom Prof.dr.sc. Mirsad Kunić, a moderator na oba događaja bila je Nihada Fajić, direktorica JU Javna biblioteka Lukavac.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments