fbpx

Devetak: Održan 2. Međunarodni festivala kulturno umjetničkog stvaralaštva

2 min. za čitanje

Nakon dočeka gostiju i zajedničkog ručka zvanični predstavnici učesnika festivala: KUD ”Biseri Slavonije” Beničanci – Hrvatska, BKUD “Bosna” Omerbegovača Brčko, KUD “Puračić” Puračić, KUD “27 Juli” Prokosovići, KUD “Dobošnica“ Dobošnica, KUD “Sloga” Bikodže, KUD “Bukinje” Bukinje, KUD „Modrački mornari“ Šeri, KUD “Devetak” Devetak, i HKD „Napredak“ Bistarac su uzeli učešće na okruglom stolu na temu značaj i uloga kulturno umjetničkog stvaralaštva.

Posebnu notu okruglom stolu dalo je učešće gošće iz Poljske Joanne Dziadowiec koja je Dr. Etnologije.

DSC_0001

Naime ona je prenijela svoja iskustva u organizaciji Festivala u Poljskoj ali izrazila zadovoljstvo što može čuti iskustva kolega iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske ali i vidjeti na licu mjesta tradiciju i običaje naroda iz tih država.

Nakon okruglog stola gosti su posjetili ove godine nešto skoromniji Gastro festival a stručni žiri je pristupio ocjeni izloženih jela.

Pobjednice gastro festivala po kategorijama bile su:

Slano jelo: Sabira Jusufović – jelo Presnac
Slatko jelo: Asmira Srabović – jelo Halva

Festival je zvanično otvorio Ermin Jusufović – predsjednik KUD Devetak, koji se zahvalio svim učesnicima na odzivu ali i mještanima MZ Devetak, Sponzorima i Donatorima festivala. Posebne riječi zahvalnosti uputio je članovima i simpatizerima KUD „Devetak“ volonterima ovogodišnjeg festivala, koji su iznijeli najveći teret u organizaciji.

Nakon zvaničnog otvaranja festivala uslijedila je smotra folklora gdje su ljubitelji kulturno umjetničkog stvaralaštva imali priliku vidjeti 13 koreografija, igre sa područja BiH i Hrvatske.

Po završetku Smotre folklora uslijedila je dodjela zahvalnica i prigodnih poklona učesnicim ovogodišnjeg festivala, nakon čega su svi učesnici i posjetioci festivala uživali u muzičkom programu do kasno u noć.

Treba istaknuti da su članovi KUD Devetak prigodnom čestitkom i originalnim poklonima čestitali predsjedniku KUD Devetak Erminu Jusufoviću na osvojenoj tituli svjetskog prvaka u sjedećoj odbojci ali i stečenoj tituli magistra.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments