fbpx

Biblioteka Lukavac: Izložba tradicionalne arhitekture

1 min. za čitanje

U galeriji JU Javna biblioteka Lukavac postavljena je izložba „Kuća Sjeveroistočne Bosne“.

Stručnjaci JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK na izložbi su predstavili rezultate  višegodišnjeg istraživanja i dokumentovanja tradicionalne stambene arhitekture na području sjeveroistočne Bosne i Tuzlanskog kantona.Postavka se sastoji od 17 izložbenih panoa, na kojima je objašnjena tipologija i razvoj tradicionalnih bosanskih kuća, te dat primjer deset kuća za koje su urađeni opisi i arhitektonske karakteristike.

unnamed (2)

Autor izložbene postavke panoa je Tijana Veljković, dipl.ing.arh, vanjska saradnica Zavoda. Osim panoa, izložbu dopunjuju makete tradicionalnih kuća koje su po uputama Zavoda izradili učenici srednje Građevinsko-geodetske škole iz Tuzle. Za koncept izložbene postavke zaduženi su Semir Hadžimusić i Munisa Kovačević (JU Zavod, Tuzla), te Nihada Fajić i Mihad Sakić (JU Javna biblioteka Lukavac).

Svečano otvaranje izložbe upriličeno je tokom međunarodnog savjetovanja „Arhivska praksa 2015“. Za javnost je besplatno otvorena tokom cijeloga mjeseca.

unnamed (3)

Ovim zajedničkim projektom Zavod i Javna biblioteka Lukavac započeli su saradnju, koja će rezultirati naučnom konferencijom “Kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe općine Lukavac”, 31.10.2015. godine.

 

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ovo je fantazija,ljpota nad ljepotama.Steta sto vise negradimo ovakve kuce,stvarno sam odusevljen.
Poznato mi je da je raniji Portugalski ambasador u BH u Portugalu izgradio ovakvu kucu u BHstilu.Uz pomoc Sarajevskok arhtekte Vuka Zeca.
Svi vide Tu ljepotu sem nas-
Pozdrav organizatorina uz veliko hvala-
Namik Cehajic-Brad