Najutjecajniji medij na općini Lukavac

Vlada TK: Neophodna bolja kontrola aerozagađivača i brže širenje mreže daljinskog zagrijavanja

1 398

Zbog povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku, koje su evidentne u posljednje vrijeme na području Tuzlanskog kantona, a što se posebno manifestovalo u gradu Tuzla i općinama Lukavac i Živinice, Vlada Tuzlanskog kantona danas donesenim zaključkom zahtijeva od Federalnog ministarstva okoliša i turizma da Kantonalnom ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice omogući stalni pristup podacima mjerenja emisija zagađujućih materija u zraku od strane privrednih društava na području Tuzlanskog kantona koji su, prema Pravilniku o monitoringu emisije zagađujućih materija u zrak obavezni da organizuju kontinuirano mjerenje emisija.

Od Federalne uprave za inspekcijske poslove zahtijeva se pojačan inspekcijski nadzor operatora izvora emisija zagađujućih materija u zrak u vrijeme zimskog perioda a posebno za vrijeme epizodnih situacija, kako bi imali veći stepen kontrole usklađenosti emisija sa propisanim graničnim vrijednostima i drugim uvjetima iz okolinske dozvole koja je izdana za određeni izvor emisije. Također, od Grada Tuzle i općina Lukavac i Živinice zahtijeva se da ubrzaju procese toplifikacije, te iznađu efikasnije i jeftinije modele priključenja individualnih stambenih i drugih objekata na sistem daljinskog zagrijavanja, obzirom da je prekomjerna aerozagađenost velikim dijelom uzrokovana velikim brojem individualnih ložišta u ovim sredinama.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala SodaLIVE.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal SodaLIVE.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SodaLIVE.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Leave a Reply

1 komentar za članak "Vlada TK: Neophodna bolja kontrola aerozagađivača i brže širenje mreže daljinskog zagrijavanja"

avatar
Sortiraj:   najnoviji | najstariji | popularni
COBER
Gost
COBER

Neka je Sejdinović šef Civilne Zaštite sebi spojio centralno grijanje a što komplet ulica prije njegove kuće -Vase Pelagića nema grijanja to nije ni bitno

wpDiscuz