Vlada TK mijenja zakon: Uvodi se obaveza priključenja objekata na gradske toplovodne mreže

Zagađeno
12 4.027

Vlada TK danas je utvrdila i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima. Razlog za ove izmjene i dopune je potreba da se reguliše obaveza priključenja poslovnih i stambenih objekata na komunalnu infrastrukturu za opskrbu toplinskom energijom, a u cilju smanjena zagađenja zraka kroz smanjenje broja individualnih ložišta.

Naime, prema ovom prijedlogu, vlasnik ili investitor poslovnog objekta, kao i vlasnik ili investitor stambenog objekta korisne površine preko 200 m2, obavezan je priključiti objekat na komunalnu infrastrukturu za opskrbu toplinskom energijom, ukoliko postoje tehničke mogućnosti za priključenje objekta na vrelovodnu ili toplovodnu mrežu daljinskog sistema zagrijavanja.

Izmjenama i dopunama predviđene su i kaznene odredbe za nepostupanje i one se kreću od 1.000 do 5.000 KM za fizička lica, od 2.000 KM do 10.000 KM za odgovorna lica u pravnom licu, te od 5.000 KM do 20.000 KM za pravno lice, ako ne priključi objekat na komunalnu infrastrukturu za opskrbu toplinskom energijom.

Leave a Reply

12 komentara za članak "Vlada TK mijenja zakon: Uvodi se obaveza priključenja objekata na gradske toplovodne mreže"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Sve ce to ekolog da sredi
Gost
Sve ce to ekolog da sredi

Šta će Riko sad ima 7000 m2 poslovnih prostora i 350 m2 stana na vrh zgrade? Jel zakon predvidio da se grijanje mora plaćati kad se prikljucis ili će bit ko i do sad ako imaš čime da ucijenis Nehru ili potkupis Načelnika onda ne moraš ništa praviš se normalan i to je to…

Alkos
Gost
Alkos

Da. Ali ista ta Vlada ili kao i sve do sada, nije napravila plan sa suzbijanje zagadjenosti. Zasto nije receno da u budzetu je planirana subvencija sa privatne kucne kotlane, da predju s uglja na pelet? Pa postepeno smanjivati emisiju CO2 kroz godine. Imadosta nasih Firmi koje se bave proizvodnjom kotlova i peleta. Tako se suzbija zagadjenost.

LeXoS
Gost
LeXoS

Samo i znate pravit zakone za kazne a ne znate da kazete da svi gradjani moraju biti spojeni i da ce im podstanice biti besplatne jer svakako ce se placati para koja nizasta ne sluzi od koje se i sami potrovasmo(mislim na termoelektranu) majku li vam vasu lopovsku, crkli da Bogda

Lafinas okolisa oko okolinske
Gost
Lafinas okolisa oko okolinske

Nemoj lupat i širiti dezinformacije! Kakva para što ničemu ne služi?! Ugrij ti bilo kakav medij na 100 stepeni celzijusa ako možeš za dzabe da ti damo Nobelovu nagradu odmah! I kao najvažnija stvar grijanje nigdje , pa čak ni ono,Solarno nije “dzabe” i ono ima svoje troškove …( u našem slučaju grijemo isto se kao i ranije iz “Sode” na vrelu vodu , a ne na bilo kakvu paru!). Ikre Muhamede ikre …

Miki
Gost
Miki

Nije problem….neka mi Bakir posalje kes da to sve sredim

Deliceva sjena
Gost
Deliceva sjena

Miki Kakve ti veze ima Bakir sa ovim Eto trazi od Delica on ti je humanitarac Da bogdom docekamo zakon da se i sela prikljucuju na toplovodnu mrezu

Bze
Gost
Bze

Sta lupetas da bogdom docekamo i sela.
200m2 x 1,50KM=300 KM mjesecno za grijanje plus dovod mreze,naravno gdje se digne dugorocni kredit. I ti si to spreman placati ajte molim vas.A ni jedna kuca na selu nije ispod 200 m2 to nam je u genima da bude makar 1m2 veca od komsijine pa makar nikad ne zavrsio.
A cijena se racuna na kompletnu kucu zavrsili vi ili ne zivite u 1 spratu a jos 4 nezavrsena.
Kaze ja cu samo placat 2 sobe tu zivim.

Još jedan novopečeni sdpovac
Gost
Još jedan novopečeni sdpovac

Sad će kampanja dobit će 30 KM,ali moraš uvest petero starijih slijepih nepismenih i moraš dopisat glasove

karl marks
Gost
karl marks

SVAKO FATA ŠTO MOŽE NEMOJTE SAMO DA BUDETE POKRADENI KAO OBIČNO

haftakhaftakus
Gost
haftakhaftakus

Ogromna obećanja po ovom pitanju je imao kandidat za načelnika opštine Lukavac Edin Delić al kao načelnik opštine Lukavac je katastrofalno ispunio obećanja.
Zaista razočaravajućih 16 mjeseci vladavine Edina Delića.

Još jedan novopečeni sdpovac
Gost
Još jedan novopečeni sdpovac

Pa bujrum Vanredne izbore ako su rezultati katastrofalni,imaš 5 kupljenih ruku pa pokreni Opoziv
Ako dobiješ 20% na opoziv vanrednim izborima svaka ti čast SDA ovče

karl marks
Gost
karl marks

spremte se spremte biće da vam se želja ispuni