U pet godina čak 10.000 studenata manje u FBiH

1 860

Već godinama se priča o odlasku mladih iz Bosne i Hercegovine, a podaci o smanjenju broja studenata u Federaciji BiH otkrivaju prave razmjere ove priče.

Prema podacima iz izvještaja Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH, prije pet godina broj studenata u spomenutom entitetu bio je nešto veći od 67 hiljada, a danas je tek nešto veći od 57 hiljada. Znači, Federacija je u pet godina ostala bez 10.000 studenata i očekuje se kako će broj i dalje padati, prenosi Akta.

Brojčano najviše studenata je izgubio Univerzitet u Tuzli. Prije pet godina bilo ih je 13.245, a danas samo 9.994, znači čak 3.251 manje.

U cijeloj priči oko drastičnog pada broja studenata najbolje je prošlo Sveučilište u Mostaru.

S prijašnjih 10.078 studenata od prije nekoliko godina, danas ih u Mostaru studira 9.791. Znači, razlika je samo 287, što je skoro zanemarivo ako uporedimo s padom broja studenata u Tuzli.

Leave a Reply

1 komentar za članak "U pet godina čak 10.000 studenata manje u FBiH"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Istina
Gost
Istina

Broj studenata se ne smanjuje samo zbog odlaska mladih. Katastrofalni programi na univerzitetima koji su zastarjeli 30 ili vise godina. Korumpirani i nesposobni rektori, dekani, i profesori. Ocajno trziste rada gdje je fakultetski obrazovan covjek placen 700 km ako uopste ima srecu da se zaposli. Danas je u BiH bolje zavrsiti zanat nego beskoristan fakultet.