Reforme u TK: Smanjenje opterećenja poslodavcima

0 1.196

Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo poduzeli su određene aktivnosti s ciljem smanjenja parafiskalnih nameta privrednicima sa ovog područja. Riječ je o izvanbudžetskim prihodima, a sredstva namaknuta na ovaj način uglavnom odlaze u administrativne poslove i procedure. Proces reformi na ovom polju je počeo.

Uzme li se u obzir činjenica da su parafiskalni nameti u našoj zemlji, prema nekim pokazateljima skoro pa najveći u regionu, lako se dolazi do zaključka koliko su bh. privrednici opterećeni i koliko bi značilo smanjenje tih opterećenja u narednom periodu.

S tim u vezi najavljene su i reforme. Proces rasterećivanja privrednika na području Tuzlanskog kantona u ovoj oblasti počeo je prije dvije godine, objavila je FTV.

„Čiji je cilj da olakšamo u onom dijelu koji se odnosi na administrativne procedure koje su potrebne privrednim subjektima vezano za registraciju. Jedan dio provodimo na nivou kantona, a jedan dio na nivou lokalnih zajednica, ali i u pravosuđu“, kaže Osman Puškar, ministar privrede TK.

Kako ističe resorni ministar, riječ je o šesnaest grupa sudskih i administrativnih taksi, koje svojim iznosima opterećuju lični dohodak svakog radnika između dvanaest i četrnaest posto.

„Na nivou lokalnih zajednica imate između 150 i 200 taksi, a to zavisi od toga šta je ko regulisao od općine do općine i na koji način. I to je jedan od problema koji opterećuje lične dohotke. Znači, nije sve do Vlade Kantona“, dodaje Puškar za FTV.

S druge strane, Udruženje poslodavaca Federacije BiH priprema set od petnaest zakona, koje će ponuditi onoj političkoj opciji koja na oktobarskim izborima dobije povjerenje građana, da bi poboljšali situaciju u kojoj se nalaze.

„Nadamo se mi da će u dogledno vrijeme doći do rasterećenja privrede u smislu da porezi i doprinosi dođu na razumnu stopu a to je negdje oko 40 do 45 procenata“, rekao je Ramiz Karić, predsjednik Udruženja poslodavaca TK.Osim Vlade Tuzlanskog kantona i Vlada FBiH je poduzela aktivnosti koje vode ka regulaciji ove oblasti i poboljšanja poslovnog ambijenta za poslodavce širom BiH.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar