Reagovanje: Na mjere koje su poduzeli Premijer TK i resorni ministar na smanjenju zagađenja jezera Modrac

0 755

Mreža organizacija civilnog društa “Jezero Modrac” cijeni korake Premijera Bahrije Umihanić i resornog ministra Zvjezdana Karadžin u cilju smanjenja zagađenja jezera Modrac. Veoma je važno da su prepoznati veliki poblemi i da se krenulo u njihovo rješavanje.

Dobro je da su predstavnici rudnika napokon priznali, da zagađuju vode u slivu jezera Modraci da moraju raditi na rješavanju ovog problema, jer su u svim dosadašnjim komunikacijamatvrdili da nisuodgovorni za zagađenje.

Dobro je, da važnost rješavanja ovog problema prepoznaju i viši nivoi vlasti i da žele da se uključe u njihovo rješavanje i finasiranje.

Česte su promjene unutar političkih struktura, a problemi ostaju.Predstavnici OCD traže od Premijera TK da u naredne planirane aktivnosti i sastanke, vezane za smanjenje zagađenja jezera Modrac,uključinjihovog predstavnika kako bi građani mogli pratiti razvoj ovog procesa.

Dodatno želimo podsjetiti Ministra Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da je Vlada TK 2006.godine donijela Zakon o zaštiti akumulacije Modrac, koji se ne implementira te da je neophodno hitno pokrenuti aktivnosti na izradi izmjena i dopunaovog Zakona,kako bi bila omogućena njegova dosljednja implementacija.

Predstavnici mreže OCD „Jezero Modrac“, će pratiti nastavak započetih dijaloga, aktivno se uključiti u izradu izmjena i dopuna Zakona, pratiti će kvalitet vode uslivu i o tome informirati javnost.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x