Najutjecajniji medij na općini Lukavac

Radnici GIKIL-a protestovali u Tuzli (FOTO)

4 8.505

Blizu 300 radnika Gobal ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) danas su autobusima iz Lukavca stigli u Tuzlu, gdje su održali jednoiposatni protest. Kako kažu, na ovaj korak su se odlučili zbog katastrofalnog stanja u kojem se njihovo preduzeće nalazi zbog neriješene vlasničke strukture.

Naime, GIKIL je formiran spajanjem Koksno-hemijskog kombinata Lukavac i Global infrastructure Holdings Ltd, a nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač naveden je Global Steel Holdings Ltd registrovan u Indiji.

Prema aktuelnom sudskom registru, GIKIL je 67 posto u vlasništvu države, a ostatak pripada GSHL-u.

Ovakav omjer godinama u praksi nije poštovan, GSHL nikada nije uložio, prema obavezi, 43 miliona u GIKIL. Naprotiv, preduzeće je dodatno zadužio, a podizanjem višemilionskih kredita, koje je prikazao kao ulaganje, imovinu je stavio pod hipoteku.

GSHL je kao ulaganje prikazao i repromaterijal koji je zapravo kupovao od svojih firmi iz inozemstva uz pomoć indijskih kompanija. Kako je vrijeme odmicalo, dugovi koksare su se gomilali te je danas izuzetno teško ovo preduzeće izvući iz dubioze.

GIKIL-om su više od 10 godina u potpunosti upravljali indijski vlasnici GSHL-a, a kako su ranije iz Vlade TK istakli, većinsko upravljanje GSHL-a omogućeno je falsifikovanim aneksom ugovora.

S ciljem zaštite kompanije i radnika, Vlada TK je pokrenula postupak vezano za upis upravljačke strukture u sudski registar koji se trenutno nalazi pred Općinskim sudom u Tuzli.

Međutim, zbog žalbe indijskog partnera sud je prekinuo postupak i sada se razmatra predmet po toj žalbi.

Tek nakon što sud odluči o žalbi, bit će mogući i naredni koraci kako bi se mogla zaštititi ova kompanija, odnosno kako bi se moglo sačuvati blizu hiljadu radnih mjesta.

S obzirom na to da do danas ništa nije riješeno po ovom pitanju, grupa od blizu 300 radnika GIKIL-a danas je odlučila krenuti put Tuzle, gdje su održali protestnu šetnju kojom su aktuelnu vlast na čelu s premijerom Begom Gutićem upozorili da vremena za čekanje više nema.

“Ovo je samo početak, spremni smo i na odlazak u Sarajevo! Na naše zahtjeve niko ne odgovara, a premijer TK je imao sedam pismenih zahtjeva da nas primi. Pravio se gluh na naše vapaje. Mi sada tražimo sigurnost kompanije. Želimo da se osnuje uprava preduzeća koje sad nema. Jedan čovjek vlada i iznosi kapital, a Vlada TK sve to samo gleda”, kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora GIKIL-a Zijad Kasumović.

Radnici GIKIL-a zadržali su se ispred Vlade TK gdje su uz povike “Lopovi, lopovi…”, “Bego, lopove!”, “Bakire, lopove!” pokazali da strpljenja viš nemaju.