PRENOSIMO: Karijerizam na krilima SDA i bježanje od odgovornosti

3 2.754

Portal Nezavisni.ba objavio je danas članak o karijerizmu u posljednje vrijeme često spominjanog Hazima Rančića. Naime, u jučerašnjem broju Dnevnog avaza objavljena je reakcija Hazima Rančića povodom nedavnog sukoba između njega i bivšeg premijera TK Bege Gutića.

Kada su u pitanju problemi unutar SDA, onda po starom oprobanom receptu ekskluzivnu vijest uvijek ima Dnevni avaz. Tačnije, „žrtve SDA“ po pravilu medijski prostor uvijek dobijaju u ovom dnevnom listu, koji je sasvim slučajno u vlasništvu Fahrudina Radončića, vlasnika političke partije SBB, odnosno mafijaša iz podzemlja kako ga u svojoj knjizi naziva njegov bivši pratilac Armin Cibra.

U momentu kada je Hazim Rančić vidio da „neki poznati tuzlanski ljekar“, kako je izjavio za Dnevni avaz, neće biti nosilac liste za kantonalnu skupštinu, odlučio se da sa kašnjenjem od deset dana, da ekskluzivnu ispovijest za navedeni dnevni list. Njegovu izjavu smo pokušali dobiti, ali se nije javljao na telefon.

U izjavi za naš portal, Bego Gutić je kazao da se ništa osim verbalnog sukoba nije dogodilo, te da je Hazim Rančić to iskoristio kao i mnogo puta do sada na način da od sebe napravi žrtvu kako bi po ugledu na mentore koji stoje iza njega, na osnovu toga ponovo osigurao ili poklonjene ili kompenzacijske mandate, čime bi se nastavilo njegovo političko preživljavanje u SDA i naredne četiri godine. On i njemu slični mentori, SDA tretiraju kao socijalnu ustanovu, jer očito je nezamislivo da umiju nešto drugo raditi osim sjediti u skupštinskim klupama tj. radi se o ljudima koji su po zanimanju političari, a po profesiji poslanici.

Analizom političkog angažmana Hazima Rančića, vidljivo je da se kao političar zahvaljujući  SDA vješto održava u političkom životu. Politički angažman je započeo kao načelnik CSB Tuzla 1991. godine, gdje je ostao do kraja rata. Za taj period njegovog upravljanja  MUP-om TK-a, navodno se vežu informacije da ga je istraživala SDB zbog navodnog nezakonitog izdavanja putnih isprava tokom rata.

Knjiga “Naser od Gazimestana do Haga i nazad”

Taj period njegovog rada u MUP-u TK-a također karakteriše njegov lični angažman u sprovođenju operativnih aktivnosti po zavedenim akcijama poznatim pod kodnim imenom Trebević T-3 i T-5, kada se značajan dio poznatih  bošnjačkih intelektualaca i ratnih komandanata sa prostora TK-a kroz operativne aktivnosti  MUP-a TK-a pokušao  kriminalizirati. O tome u  knjizi “Naser – od Gazimestana do Haga i nazad” svjedoči i ratni komandant  Srebrenice, Naser Orić, koji  bio predmet tretiranja MUP-a TK-a za što ratni komandant direktno čini odgovornog Hazima Rančića.

Poslije epizode u MUP-u TK-a, zahvaljujući SDA dobija jednu od ključnih  pozicija u  kantonalnoj Agenciji za privatizaciju TK-a, za čijeg mandata je obavljen i najveći  dio spornih privatizacija u Tuzlanskom kantonu. Nakon nesupješne epizode u Agenciji za privatizaciju TK, kao zaslužni član stranke dobija dva mandata sekretara Skupštine TK-a i tokom tog perioda ostaje neprimjetan.

Poslije završetka mandata u Skupštini TK, nakon izbora 2010. godine postavljen je na poziciju direktora ZZO TK, gdje se također nije proslavio. Ostati će upamćen kao direktor koji je u rekordno kratkom roku zaradio krivičnu prijavu zbog nezakonitog zapošljavanja, a koju je MUP TK-a  podnio 2016.godine nadležnom tužilaštvu.

Nakon općih izbora 2014. godine, kao četvrti na kompenzacijskoj listi dobio je mandat u državnom parlamentu. Koristeći se političkim spletkama uspio je preuzeti GO SDA Tuzla, koji se za samo šest mjeseci koliko se Rančić nalazio na čelu povjereništva GO SDA Tuzla, srozao do te mjere, da na stranačkom  skupu SDA nije mogla napuniti veliku salu BKC-a Tuzla, za koju se zna da i mnogo manje političke partije uspiju da je popune svojim simpatizerima bez ikakvih problema.

Postavlje se pitanje zbog čega je dao ostavku na mjesto predsjednika GO SDA Tuzla s obzirom da to nema nikakve veze sa sukobom koji se desio između njega i Gutića? Jedini logičan odgovor koji se nameće jeste da je Rančić svjestan razine na koju je sveo SDA u Tuzli, a sve zbog svojih ličnih ambicija i ambicija njemu bliskih i odanih osoba koji već  uveliko razmišljaju o kongresu SDA iduće godine i svom pozicioniranju unutar stranačke strukture.

Očito da je Rančić sukob sa Gutićem iskoristio kao povod da pobjegne od odgovornosti za stanje unutar GO SDA Tuzla kao i da je to bježanje od odgovornosti za eventualno loš izborni rezultat  GO SDA Tuzla na predstojećim oktobarskim   izborima.

Izvor Nezavisni

Leave a Reply

3 komentara za članak "PRENOSIMO: Karijerizam na krilima SDA i bježanje od odgovornosti"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Chame
Gost
Chame

Sve su to ista gov… Eto ko Gutic dobar a svi ostali ne valjaju i samo je SDA koju on cini cista i bez zamjerki. Sam tekst spominje ovog SDA-ovca od 1991, pa ovamo i bas sada se o njemu sve saznalo, a to ko prije niko nista nije znao. Za 99% politicara koji su vise od 2 mandata bilo gdje se moze manje vise ovako nesto iskopati i onda se prica o ciscenju stranaka, mladim i perspektivnim, bla bla bla…
Fuj, smrdite svi, a narod je jos gori jer mjesto da vas posalje u PM, on vas svaki puta nanovo bira

KKK
Gost
KKK

Istroseni kadrovi, licni interesi pojedinaca, zanemarivanje volje naroda dovest ce SDA na broj glasova koji sada ima SDP. Prije samo par godina SDP se nasao u slicnoj situaciji, ali vjestim kozmetickim manevrima, princip jedan clan jedan glas, nova lica, kandidtura Denisa Becirovica, popravili su rejting istog. Medjutim, ako neko misli da ce , kako to vole reci, sahraniti SDA, grdno se varaju. Smatram da jedino SDA moze na valjan nacin, ako se otrese od svih onih, za koje je rahmetli predsjednik Alija Izetbegovic rekao koga ne treba birati, moze predstavljati bosnjacki narod. Stranke ljevice to ne mogu, posebno SDP koji je to pokazao u proslim mandatima kada je imao vlast. Da ne pisem o SBB, jer tu je svako pisanje gubljenje vremena. SDA je stranka koja ima mlade ljude, neistrosene kadrove, koji moraju isplivati na povrsinu i doci do izrazaja metuci ove amebe koje ih predstavljaju.

SahariZA
Gost
SahariZA

Tako je …povikase … & Nidje veze 20+ godina potopa, zadivljena sam tvojom nadom; Aj sad’ ponovo procitaj sto si napisao/la pa procitaj objavljen tekst i onda se pocesi po glavi i DOBRO razmisli ima li smisla polagati nade u te tvoje ili neke druge, sasvim svejedno … “ko je bez grijeha nek’ baci kamen prvi” … dabogdom ima 1% cistih … ko je jos bio blizu meda a da ga …. a ti si sigorno blizu kosnica, u ugodnom zastitnom odjelu pa lagano opleti … ima se/more se …
Cijeli teks je slika i prilika drustva, srecom zakon ne tereti one koji naprave neki uticaj osim ako uzmu novac i sl. – ma samo provjeri imovinsku karticu 1991 – 2018; nako doslo, miraz od zene, strina poklonila, itd.
🙂 🙁 kako kome ….