Pijan suvozač 40 KM, prekoračenje brzine 1000 KM…

primorska 22.04.2008, lucija, policija, radar, merjenje hitrosti, foto barbara milavec
10 15.273

Novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini (ZOBS BiH) stupa na snagu 15. februara 2017. godine.

Od sutra će se za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje i nekorištenje zaštitnog pojasa plaćati kazne od 100 do 300 KM, a prekoračenje brzine od 400 do 1.000 KM.

Novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM bit će kažnjeni vozači koji odbiju alkotestiranje ili imaju više od 1,5 promila alkohola u krvi. Ako je suvozač pijan, i to košta i to 40 maraka.

Kazne od 400 KM do 1.000 KM predviđene su i za vozače koji voze neispravan automobil, kao i one koji prevoze dijete mlađe od 12 godina na prednjem sjedištu. Za mlade vozače do dvije godine vozačkog staža predlaže se vraćanje zabrane vožnje od ponoći do pet sati ujutro, osim vozačima koji imaju ugovor o radu.

Takođe novi zakon za mlade vozač,  kojima budu izrečena četiri kaznena boda, predviđa  poništavanje vozačke dozvole, a takođe će i morati ponovo da polažu vozački ispit.

Vozilima registrovanim u inostranstvu neće više moći da upravljaju vozači koji imaju stalno boravište u BIH.

Predviđena je i zabrana korištenja mobilnih telefona i slušalica u oba uha za pješake koji idu putem ili prelaze kolovoz.

Predviđaju se i oštrije sankcije za vozača koji prilikom pokretanja vozila iz mjesta naglo poveća brzinu kretanja na način da dolazi do stvaranja prekomjerne buke i škripe.

Koliko iznose kazne za najčešće prekršaje kožete pročitati u nastavku:

  • Brza vožnja – kazne od 50 do 1.000
  • Pijani vozači i oni koji odbiju alkotestiranje – kazne od 400 do 1.000
  • Vožnja djece bez sjedalica – kazne od 400 do 1.000
  • Vozač ili drugo lice koje ne veže pojas – kazne od 100 do 300 maraka
  • Vozač koji koristi mobilni telefon – kazne od 100 do 300 maraka
  • Za izazivanje prekomjerne buke ili škripe – kazne od 50 do 250 maraka
  • Biciklisti i motociklisti bez zakopčane kacige – kazna 50 maraka
  • Vožnja bez upaljenog kratkog svjetla 30 maraka
  • Pješak koji na kolovozu koristi mobilni telefon ili slušalice u ušima – 40 maraka
  • Biciklista ili motociklista koji prevozi pijane osobe – 30 maraka

Leave a Reply

10 komentara za članak "Pijan suvozač 40 KM, prekoračenje brzine 1000 KM…"

avatar
najnoviji najstariji popularni
EEE_Puračić
Gost
EEE_Puračić

Suma sumarum:
Biciklisti je zabranjeno prevoziti pijane osobe na rori, ali je pri tom dozvoljeno biti pijan biciklista!

blinker 56
Gost
blinker 56

sve pohvale,za novi zakon,ali sada treba napraviti video nadzor,za svakog policajca,da se vidi hoceli uzimati mito u svoj djep….

Kung Fu Ce
Gost
Kung Fu Ce

Džaba zakon kada se on primjenjuje loše, nikako ili selektivno. Da nije tako ne bi se ginulo po cestama kao da smo u ratnom stanju. Smisao kazne bi trebala biti prevencija a ne punjenje budžeta. Vlast samo ovim pokušava krpiti rupe u budžetu i nada se povćeanju prihoda. Za dvije,tri godine ako neko napravi kakvu analizu i uporedi stanje prije i poslije novog zakona vjerovatno će
moći utvrditi da se ništa nije promijenilo u pozitivnom smislu. Problem je u korumpiranom
sistemu a ne u zakonima.

AynRand
Gost
AynRand

Znaci bilo kako bilo, pijan odsad ide pjeske. Nema u auto ni k'o suvozac… Kako li ce babo kuci, kad u mahali zafunta i taman treba da ga prebiju kad neko zovne malog da dodje po njeg’ da ga vozi kuci dok nije fasovo? Haman babo po novom zakonu odsad trci za golfom…

golf!
Gost
golf!

ne mora babo trcat, imam ja i zadnje sjediste… 🙁

ida 1
Gost
ida 1

A kad pijan ubijes covjeka koji je na radnom mjestu samo se otrijeznis u zatvoru, onda te puste i uz dobrog advokata dobijes novcanu kaznu jer, koje ironije…kriv onaj sto je bio u pogresnoj traci, zato je i poginuo kad nije znao gdje mu je mjesto. Sramota

Istina
Gost
Istina

Ponovo se vlast sramoti. Vece kazne samo znaci da ce policajci uzimati vise mita i da ce se budzet bolje puniti. Da je parazitima na vlasti do sigurnosti i zivota onda bi radili na prevenciji. Apsolutno komican zakon koji ima jedan jedini ocigledan cilj – ponovo zavuci gramzive ruke u dzepove gradjana.

željo
Gost
željo

Novi zakon je dobar,izuzev kratkih svjetala koje su mogli ukinuti bar u ljetnom periodu,e sad kako će policija na terenu djelovati to je upitno….mislim da li će biti pošteni pa da nema protekcije ni za koga to je veliki upitnik…

Novo ruho
Gost
Novo ruho

U svojoj traci možeš ubiti čovjeka!BH praksa!Ali ako ispred tebe stoji parkiran kamion i zbog toga moraš preći na drugu traku,pogledaš nema nikoga,kreneš,nakon toga pojavi se neko u svojoj traci ide 200km/h(na ograničenju 50) i udari te,ti si kriv jer si prešao u drugu traku ideš u zatvor!BH praksa!Po istoj morao si čekati sve dok se kamion ne pomjeri iz tvoje trake,Činjenica da u momentu zaobilaženja istog nije bilo nikoga na cesti se ne uzima u obzir!Praksa u BH!

alee
Gost
alee

Nemogu povecati plate policiji ali mogu povecati “baksis”. Koliko se sada placa policajcu za uslugu da te ne kazni???