Parlament FBiH zakazao sjednicu zbog zagađenosti zraka u FBiH

6 3.207

Predstavnički dom Parlamenta FBiH zakazao je tematsku sjednicu na kojoj će se raspravljati o zagađenosti zraka u Federaciji, piše Patria.

Tokom decembra 2016. kvalitet zraka je ozbiljno narušena u više gradova u Federaciji BiH. Najnekvalitetniji zrak bio je u Tuzli i Lukavcu, potom Zenici i Sarajevu, ali i nekoliko drugih gradova, poput Goražda i Jajca, gdje su zabilježena velika prekoračenja graničnih vrijednosti lebdećih čestica PM10 (čestice promjera manjeg od 10 mikrometara).

Maksimalna dozvoljena vrijednost onečišćenja u zraku je 50 ug/m3. U Tuzli je ta vrijednost tokom decembra išla i do 400 ug/m3, u Zenici (Radakovo) 330, u Sarajevu 275, a u Lukavcu do 260 ug/m3.

Federalna zastupnica Amra Harčić zatražila je još prošle godine da Federalni parlament održi posebnu sjednicu na kojoj će zastupnici tražiti rješenje za prekomjernu zagađenost zraka u FBiH. Parlament to nije prihvatio odmah, pa se Harčić, zajedno sa kolegicom, zastupnicom Almom Kratinom potrudila da prikupi dovoljan broj potpisa zastupnika koji su podržali njenu inicijatuvu, nakon čega je sjednica ipak zakazana.

Iz Parlamenta FBiH je potvrđeno da će tematska sjednica ‘Problem zagađenosti zraka u Federaciji BiH’ biti održana 14. ili 15. marta, u zavisnosti kada bude završena 19. redovna sjednica ovog doma.

– Žalosno je da je u Parlamentu FBiH uopće bilo opstrukcija da se ova sjednica zakaže. Na kraju sam sretna da smo uspjelirekla je Harčić za Patriju. Tematsku sjednicu podržali su svi zastuopnici iz opozicije, te dio zastupnika iz vladajućih stranaka.

– Zadovoljni smo jer će sjednica ipak biti održana, ali nismo zadovoljni jer nismo dobili tačan datum održavanja ove sjednice. Htjeli smo da na sjednici učestvuje i veći broj stručnjaka, i predstavnika nevladinih organizacija. Mislim da neki od njih neće moći uskladiti svoje obaveze sa terminom sjednice, jer još uvijek imamo samo okviran datum za njeno održavanjerekla je Harčić.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala SodaLIVE.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal SodaLIVE.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SodaLIVE.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.