Ovo je dokument koji su potpisali predstavnici “Građanskog bloka”

1 1.162

Polaganjem zakletve 35 poslanika, izabranih na nedavnim općim izborima, danas je u Tuzli konstituisana Skupština Tuzlanskog kantona.

Najveći broj mandata ima SDP (10), zatim, SDA (9), potom PDA (7), DF (3), dok po dva mandata u Skupštini imaju Naša stranka, SBB i SBiH.

Uoči konstituirajuće sjednice, stranke tzv. građanskog bloka (SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH) potpisale su okvirni sporazum o principima djelovanja u budućoj vlasti.

Ovih pet stranaka formirat će vlast u TK. Sporazum ćemo u roku mjesec dana zajednički razraditi kako bismo napravili plan rada po načelima koja smo iznosili u predizbornoj kampanji. Naš cilj je uspostavljanje bolje, efikasnije i pravednije vlasti u TK – rekao je predsjednik KO SDP TK Enver Bijedić.

Prvi put u skupštinskim klupama TK sjedit će i poslanici iz Naše stranke, koji imaju dva mandata (Selim Bešlagić i Mirela Trepanić).

Dokument koji smo danas potpisali postavlja suštinske i formalne okvire projektne saradnje između pet stranaka građanske orijentacije. S ciljem realizacije vizije Tuzlanskog kantona, kao prostora u kojem vladaju građanske vrijednosti, koji svoju multietničnost smatra svojom prednošću, s modernom, efikasnom i transparentnom upravom – rekao je predsjednik KO Naše stranke Mirsad Čamdžić.

Predsjednik Regionalnog odbora DF-a Zlatan Begić ističe da je prvi princip u djelovanju nove vlasti vezan za vladavinu prava u svim oblastima.

Težit ćemo depolitizaciji javnog sektora, kao i obaveznoj javnoj konkursnoj proceduri uz objektivne kriterije. Nulta tolerancija je na korupciju, a dogovoreni su i principi u sportu, kulturi, obrazovanju. Na unapređenju svih oblasti radit će ekspertni timovi koji će uskoro biti formirani – kazao je Begić.

Nakon izbora privremenih komisija za izbor i imenovanje Skupšine TK i administrativne, sjednica je prekinuta zbog konstituiranja klubova naroda, nakon čega će biti nastavljena formiranjem kolegija i rukovodstva Skupštine TK.

Novoizabrani poslanik u Skupštini TK iz SDP-a Dževad Hadžić rekao da nema razgovora sa strankama koje nisu članovi građanskog bloka.

Leave a Reply

1 komentar za članak "Ovo je dokument koji su potpisali predstavnici “Građanskog bloka”"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Ljevica je propala ko kauč
Gost
Ljevica je propala ko kauč

Fino Begić Zlatan bivši portir na fakultetu sad eminentntni stručnjak za sve izazove pravnih nauka, i Čamdžić voditelj na radio Gračanica pihhhh ovi će da nas vade iz govana sa Bijedićem?! Bijedno da ne može bjednije…Ovog Proustaškog unuka nebih ni komentarisao, Ja Ljevičara i ublehe, Sjeli sa nasljednicima Fašista iz II Sjetskog rata Ovi ko biva Komunisti i potpisuju sporazume protiv SDA?! Jer SDA je problem, a ovi glavonje Bijedić i Hadžiefendić nisu?! Emoj Edo muftiću i ostali prekaljeni komunisti u kakvu ste Vi zamku upali ovdje , a Edhem muftić je inače pisac Knjige “Bošnjačka ljevica” koji je ujedno i njegov doktorski rad Jel ovo ta Ljevica Muftića, sa unucima Ustaša pravite Pakt??? AFERIM doktore samo naprijed, vidjećemo dokle ćete…