GIKIL pred stečajem, dugovi veći od 200 miliona KM

10 10.037

GIKIL, koji upošljava oko hiljadu radnika, uskoro bi mogao u stečaj jer će se nakon arbitražnog postupka u Londonu udvostručiti dugovi u odnosu na ukupnu vrijednost kapitala. Vlada Tuzlanskog kantona i KHK, koji su stvarni vlasnici kompanije, pokrenuli su sudski spor pred tuzlanskim pravosuđem da bi ovu državnu kompaniju preuzeli od indijskog GSHL-a koji njome nezakonito upravlja. Odluke suda nema, jer je GSHL pokrenuo arbitražni postupak u Beču.

Sirene za uzbunu su se upalile – jasna poruka Vladi Tuzlanskog kantona i premijeru Begi Gutiću koji su ih, kako kažu radnici GIKIL-a, izdali.

Radnici traže da se GIKIL spasi dok ne bude kasno i da se zaustavi višemilionski kriminal indijskog GSHL-a, koji više od jedne decenije nezakonito upravlja ovom državnom kompanijom. Dugovi i gubici GIKIL-a su veći od 200 miliona maraka, pa ovoj kompaniji uskoro prijete stečaj i likvidacija. Kantonalna vlada čeka da tuzlansko pravosuđe razriješi cijeli slučaj da bi se GIKIL vratio državi, a pravosuđe okončanje arbitražnog postupka u Beču, koji još nije ni počeo.

“Mi tražimo sigurnost kompanije. Da se osnuje Uprava preduzeća, koje sada nema. Jedan čovjek vlada i iznosi kapital, a Vlada gleda”, tvrdi Zijad Kasumović iz Sindikata GIKIL-a.

“Samo želimo da radimo i da imamo svoju egzistenciju. Koksara daje dosta para i Kantonalnoj i Federalnoj vladi. Da se svi dignu, i Novalić i Izetbegović”, dodaje radnik GIKIL-a Nurdin Đuzić.

U Kantonalnoj vladi priznaju da su nemoćni i da je promjena u sudskom registru i konačno vraćanje državne imovine državi u rukama tuzlanskog pravosuđa, koje više od godine ne može da donese konačnu odluku.

“Zamolio sam ih više puta da užurbaju te procese, da donesu presudu. Ono što očekujemo jeste da se nešto pomjeri s mjesta”, kaže Srđan Mićanović, ministar industrije TK-a.

Zbog arbitražnog postupka u Beču Općinski sud u Tuzli, koji je registrovao GIKIL, prekinuo je postupak eventualne promjene strukture kapitala i upravljačkih prava, dok Kantonalni sud treba da razmotri žalbu KHK-a i Vlade, većinskih vlasnika GIKIL-a, koji traže da odluka bude donesena bez obzira na arbitražni postupak.

“Sudija je donio odluku o prekidu postupka. Viši žalbeni sud će utvrditi da li je prvostepeni sud donio pravilnu odluku da se prekine postupak, odnosno proglase nenadležnim i da je nadležan arbitražni sud”, kaže Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda Tuzla.

“To ne bih željela komentirati jer ja ne znam kakav je ugovor zaključen i u to se ne bih smjela upuštati”, naglašava Indira Hadžimehmedović, predsjednica Kantonalnog suda Tuzla.

A još nema ni optužnice Tužilaštva Tuzlanskog kantona koje za višemilionski kriminal sumnjiči nekoliko članova Uprave GIKIL-a, ali i bivše predstavnike Vlade i KHK-a, koji su dozvolili GSHL-u da nezakonito upravlja državnom kompanijom, javlja FTV.

Leave a Reply

10 komentara za članak "GIKIL pred stečajem, dugovi veći od 200 miliona KM"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Istina
Gost
Istina

Odlicne vijesti. Sto prije Koksara, masovni ubica i trovac djece, prestane da radi to bolje za Lukavac.

Nada
Gost
Nada

Idi u tuzlu pa zivi

Istina
Gost
Istina

Da mogu, isao bih. Nazalost, zaglavio sam u ovom smrdljivom kontejneru i selu, Lukavcu.

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Ako država ne može da vrati državno, onda je i nema !
Nego, Garonje su uvalile gutu. Zato niko ne smije ni da pisne.
Preostalo je još samo da NETKO zazvoni sa bicikla i objavi fajront…

senci
Gost
senci

Treba je srusit do temelja, da radnici vise ne proizvode milionske dugove a i mi gradjani Lukavca i okoline da lakse prodisemo. Koksara je zlo na stetu svih nas u svakom pogledu.

Nada
Gost
Nada

Ma nemoj smeta ti gikil pa idi na selo pa zivi nesmeta ti soda

senci
Gost
senci

Nado procitaj dobro pa pisi komentare, ne lupaj gluposti !
rekao sam gradjani Lukavca i “okoline” ne lapradaj dzaba a soda je zlo isto kao gikil za grad i okolinu,samo sto ne proizvodi milionske dugove.

Istina
Gost
Istina

Nado tuko imas li ti djecu? Ili si maloumno *** koje rado ide na klanje?

mujo trazi ga
Gost
mujo trazi ga

Dug od 200 miliona je “LAŽNI” dug. To je dug koji je nastao kao dugovanje Kolumbijskom rudniku(koji je u vlasništvu MITTALA) za ugalj.Taj dug je nastao tako, što je ugovorom izmedju Gikila i Kolumbijskog rudnika dogovorena i potpisana cijena za ugalj koja je duplo skuplja od tržišne cijene.Pola fakture-računa(stvarna cijena uglja) je uredno plaćana tako da je taj rudnik zaista i dobijao iznose stvarne cijene uglja po toni.Ostatak 50% fakture( fiktivno uvećane) se vodio kao dug.Kad je iznos (fiktivnog duga) dostigao 200 miliona riješili su da je vrijeme da se zahtijeva isplata duga i time se preuzme kompletan Gikil. ZA DŽABE!!!! Ugovore su potpisivali Sulejman Pučić i ostali jer su drpali plate iznad 10 000 KM.I sada bi trebalo da odgovaraju za milionske prevare i izdaju svoje države jer je KHK još uvijek u državnom vlasništvu! Niko ih neće kaznit ni zašto!!!! Živi bili-pa vidjeli! Pozdrav Domovini!!!!

Izgubljena Nado
Gost
Izgubljena Nado

U nadi je i.magarac crko, jel Tako Nado?