Najutjecajniji medij na općini Lukavac

Donji tok rijeke Spreče: Utvrđen sadržaj žive u tlu

3 4.487
 Vlada FBiH je usvojila izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o monitoringu donjeg toka rijeke Spreče za 2016. godinu.

U dokumentu je, uz ostalo, nevedeno da je na 24 mikrolokacije utvrđen sadržaj žive u tlu iznad dozvoljene granične vrijednosti. Povećane vrijednosti ovog, po zdravlje ljudi, vrlo opasnog teškog metala, kreću se od 0,922 mg/kg do 3,653 mg/kg po uzorku. Rezultati sadržaja žive u tlu u 2016. godini su veći nego u 2014. i 2015. godini. U većini uzoraka detektiran je povišen sadržaj ukupnih oblika teških metala u tlu i to nikla, čije se vrijednosti kreću od 67,37-1136,80 mg/kg, kao i hroma od 39,60 -329,70 mg/kg. U 2016. godini vrijednosti kadmija su povećane samo na jednoj lokaciji, što nije bio slučaj u istraživanjima iz 2014. i 2015. godine. Ovo se smatra pozitivnim pokazateljem smanjenja zagađenosti tla u donjem toku rijeke Spreče ovim teškim metalom.

Među mjerama prevencije i sanacije koje bi trebalo poduzeti je zabrana ili ograničenje proizvodnje određenih poljoprivrednih proizvoda na kontaminiranom zemljištu, zabrana ispuštanja otpadnih materija, te naplata troškova remedijacije kontaminiranog zemljišta i troškova poljoprivrednim proizvođačima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala SodaLIVE.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal SodaLIVE.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SodaLIVE.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Leave a Reply

3 komentara za članak "Donji tok rijeke Spreče: Utvrđen sadržaj žive u tlu"

avatar
Sortiraj:   najnoviji | najstariji | popularni
Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Eto, Vlada je “uradila” svoj pos'o. “Lijepo” je upozorila narod . Za ostalo se snalazite.Saće biti po onoj narodnoj :”Sam upo, sam se ubio.”

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Još nešto…Džabe vam remedijacija tla, kada je rahmetlizacija insana već poodavno u toku…

željo
Gost
željo
Molim nadležne inspekcije,MUP,načelnika općine Lukavac da zabrani saobraćaj za šlepere koji voze ugalj iz PK Šikulja za TE Tuzla a saobraćaju ulicom Tuzlanskog odreda tj.od benziske stanice Energopetrol pa pored osnovne škole Lukavac mjesto te putem iznad igrališta FK Radnički.pa dalje za TE Tuzla. Svakog dana prođe i do 30-40 puta u oba pravca iako ima željeznica koja redovno saobraća i vozi ugalj gdje jedna kompozicija vozi i do 1000 t i ne zagađuje zrak.Zamislite šlepere koji voze ovom ulicom brzinom većom od propisane,ulice su poslije kiše pune vode,školska djeca su okupana poslije nailaska ovih šlepera,kad nema kiše ima prašina,prolaze… Read more »
wpDiscuz