DF neće napustiti BH blok, ali će ući u vlast sa SDA?!: “Važno je da Željko Komšić bude dio vlasti“

0 809

Demokratska fronta je formirala radnu grupu koja će pripremiti dokument sa pricipima na osnovu kojih će ova stranka razgovarati o eventualnom ulasku u vlast, kazao je generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić.

˝Ne bih komentarisao ko šta govori, jer ima tu i puno spinovanja od različitih političkih subjekata u BiH. Bez obzira na sadržaj dokumenta kojeg mi napravimo, za petpostaviti je da ćemo taj dokument dostaviti eventualnim partnerima. Taj dokument će biti ograničavajući u smislu nekih naših zahtjeva, odnosno problema u BiH za koje mi mislimo da ih treba riješiti. To ne znači da smo siguran partner bilo kome, uključujući i SDA˝, kazao je MIletić.

On je prokomentarisao i to kako će ovakva odluka DF-a uticati na odnose u BH bloku.

˝Gospodin Željko Komšić se jučer u više navrata čuo sa gosposdinom Nerminom Nikšićem, a pretpostavljam i sa gospodinom Predragom Kojovićem. One obaveze koje imamo prema BH bloku mi ispunjavamo. Za sada imamo samo obaveze u Kantonu Sarajevo. Mi ćemo i dalje ostati dosljedni partneri, ili ako hoćete preciznije, nećemo napustiti BH blok i držat ćemo se zajedno kada je u pitanju Kanton Sarajevo u nastupu prema svim partnerima, kojih ima šest˝, istakao je Miletić za Faktor.

Salkić ( SDA): Nama je važno da Željko Komšić bude dio vlasti

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva SDA, za N1 je govorio o sjednici Predsjedništva DF-a, na kojoj je donesen zaključak o formiranju radne grupe koje će sačiniti zaključke o eventualnoj odluci DF-a u pregovore o formiranju vlasti. 

“Kad je u pitanju DF, ovo što su uradili ipak je to veliki korak, imajući u vidu da su oni dio jedne grupacije koja je sve ovo vrijeme snažno zagovarala da neće biti dio vlasti. Ovo je ohrabrujući korak. Nama je važno da Željko Komšić bude dio vlasti, on je član Predsjedništva (BiH). I važno je da sva tri člana Predsjedništva budu u vlasti. Lakše je onda funcionisati, neće biti turbulencija”, naglasio je.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar