Leatex

Abdel Đozić: “Tuzlanski region je najzagađeniji u ovom dijelu Evrope”

4 1.717

Makedonski grad Tetovo te industrijski grad Tuzla u Bosni i Hercegovini našli su se među deset europskih gradova s najvišom koncentracijom toksičnih materija u zraku, pokazala je studija Svjetske zdravstvene organizacije za 2018. godinu. 

Ovim povodom ekipa tuzlanskog.ba razgovarala je sa profesorom Abdelom Đozićem, stručnjakom sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

“Svjetska zdravstvena organizacija ima vrlo egzaktne podatke kada je u pitanju zagađenje vode, zraka i zemljišta. Tuzla je detektovana kao najzagađenija, a je ću slobodno da kažem da je Tuzla najzagađeniji grad u ovom dijelu Evrope. Kada kažemo Tuzla to se odnosi na čitav Tuzlanski region jer zagađenje nema granicu. Dakle nije moguće sad postaviti neku granicu i kazati da zagađenje u Lukavcu ili u nekom drugom industrijskom području nema uticaja na zagađenje zraka u Tuzli” – riječi su Đozića.

Prema riječima profestora Đozića za Tuzlu je karakteristično i to da je u pitanju grad koji je geografski smješten u izraženoj kotlini.

Usljed strujanja zraka zagađenja koja se javljaju u Živinicama, Lukavcu pa čak i u Ugljeviku dolazi do koncentriranja i onda se taj zagađeni zrak zadržava ovdje u ovom kotlinskom dijelu, kao što je u ovom slučaju Tuzla.

“Ovdje koncetracije pojedinih zagađujućih tvari dostižu alarmantno visoke nivoe. Primjera radi tokom jednog dana u razmaku od sat vremena zna se dogoditi da koncetracija od recimo 100 mg/m³ (miligrama po metru kubnom) sumpor dioksida naglo skoči na koncetraciju od preko 1000. Na prvom mjestu tome doprinosi industrija, a onda su tu i ova individualna kućna ložišta” – kaže profesor Đozić.

O problemu zagađenosti zraka na području Tuzle pričat će se još dosta godina jer se o ovom problemu uvijek govori kada on nastupi.

O zagađenom zraku treba pričati u ljeto i pripremati se za ovaj period, sada je već kasno. Grad Tuzla taman i da izvrši toplifikaciju svih objekata problem će opet biti tu jer imamo problem sa termoelektranom koja nema sistem za odsumporavanje dimnih plinova, zatim imamo problem sa Lukavcem gdje praktično samo jedna fabrika ima sistem za odsumporavanje. Onda imamo GIKIL koji skoro da nema ništa” – govori nam Abdel.

Stručnjak sa Tehnološkog fakulteta Abdel Đozić savjetuje građane da se individualno zaštite tako što će nositi odgovarajuće maske, da izbjegavaju izlazak vani ukoliko je pojačana koncetracija i da vikende koriste kako bi što više boravili negdje izvan ovog zagađenog područja, a posebno se ovo odnosi na one koji imaju malu djecu.

Na kraju razgovora za Tuzlanski.ba, Đozić podsjeća da danas imamo prisutnu epidemiju respiratornih oboljenja.

Povećan je broj oboljelih od karcinoma pluća, djeca boluju od astme jer prema riječima profesora Đozića to ne treba da nas čudi obzirom da dugotrajno udisanje zagađenih tvari apsorbuje se u pluća i krvotok tako da naš organizam jedno vrijeme može se tome prilagoditi međutim dugotrajno udisanje te koncetracije sigurno vodi ka nekom oboljenju.

“Građani neka ne očekuju da će neko brzo riješiti ovaj problem to je dugotrajan proces koji će trajati godinama. Ono što mogu sami uraditi jeste da se zaštite što je više moguće od onečišćenog zraka” – poručio je Abdel Đozić za tuzlanski.ba

Leave a Reply

4 komentara za članak "Abdel Đozić: “Tuzlanski region je najzagađeniji u ovom dijelu Evrope”"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Delici Kukin sin
Gost
Delici Kukin sin

Svi ovi Supci i razne kvazi nevladine organizacije bolje rečeno Vladine neorganizacije žive isključivo od šuplje priče i ucjenjivanja i nekakvih nepotrebnih projekata. Ovaj ovdje teletabis od stručnjaka je skoro napravio Studiju koju je finansirao ko zna ko i,za čiji račun u kojoj je tema kojom se bavio ” uticaj kotlovske šljake iz termoelektrane Tuzla na zdravlje ljudi koji žive u blizini Skjacista “…I jedan od mnogobrojnih uticaja na ljudsko zdravlje, koje je ovaj kvazi pseudo ekolog nabrojao u podugackoj listi bolesti uzrokovanih sljakom jeste: ” usporeno mišljenje”?!?! Čuj ovo ponovo ” usporila šljaka brzinu mišljenja kod,Bosanca u okolini termoelektrane”?! Jebote dan kad vas je onaj ludak dotjero sve Vam na asfalt!!! Pa ti si gori demagog i od samog Delića koji je baš kapacitet ono za odvaliti glupost, pa gdje nađe takvu konjariju da smislis dragi Abdele? Bolan bolan, sjedio ti u Divkovicima i Planama i pratio koliko svijet sporije misli sad nego prije nego je Termoelektrana napravljena hahaha jojjj oplakah , profesor doktor i karina! Svako može navedeno “stručno štivo” da nađe na internetu, ukucati: studija,Šljaka, abdel djozic

maak
Gost
maak

Abdele svu kampanju je gikil pomagao finansijski Delicu normalno da zadnjih dvije godine gikil radi sta hoce i radice dokle god vlada Delic koji je dosao na vlast preko ekologije i kombajna na vodi . ZATO SVI U SRIJEDU U 14 00 da onoga ko je dosao na lazi kao velikom ekologu vratimo tamo gdje je bio 2015 i neka ostne u Tuzli gdje i zivi lafinas

SDA=SBIH=PORAZ2018
Gost
SDA=SBIH=PORAZ2018

Ko je poklonio KOKSARU,Indijcu

Same
Gost
Same

U cjjelom svijetu je povecan broj karcinoma. Abdel nije nikakav strucnja, samo blati instituciju Tehnoloskog fakulteta.