AAT: Lukavac mora prednjačiti u zaštiti okoliša

3 3.807

U petak 12.05.2017. godine, u prostorijama JU Centar za kulturu, sa početkom u 11:00 sati održan je okrugli sto na kome su učešće uzeli stručnjaci iz područja ekologije, kao i predstavnici privrednih subjekata koji su svojim izlaganjima predstavili buduće planove, investicije i korake za očuvanje životne sredine.

Lukavačko Udruženje za zaštitu prirode i okoline “Aer Aqua Terra” našlo se među zvanicama organizatora Sajma, a svoje utiske prenijeli su saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:

“Velika je čast pripala članovima Udruženja “Aer Aqua Terra“ Lukavac, koji su bili predstavnici na okruglom stolu organizovanom u sklopu lukavačkog Sajma turizma i ekologije – „List“.

Tema okruglog stola bila je „Društveno odgovorno poslovanje i saradnja sa lokalnom zajednicom, u funkciji održivosti okoliša“. AAT Lukavac, kao tim stručnjaka iz područja ekologije i zaštite okoliša, izražava veliko zadovoljstvo samim pozivom na ovakve događaje. Od same uvodne riječi organizator i današnji izlagači jasno su naglasili korake i put ka rješenju problematike sa kojom se svakodnevno susrećemo. Ono što je naše predstavnike posebno oduševilo je nastojanje privrednih subjekata za poboljšanjem svojih proizvodnih procesa, pri tome ne zanemarujući važnost njihovog uticaja na okoliš. Kao prva prepreka do razumijevanja ovakvih problema i procesa, među lokalnim stanovništvom, je svakako slabo ili nikakvo poznavanje ove problematike, te će iz tog razloga rad našeg Udruženja u budućnosti biti usmjeren ka edukaciji i upoznavanju stanovništva sa mjerama zaštite i unapređenja okoliša.

Današnji okrugli sto su svojim izlaganjima obogatili stručnjaci iz FCL (Benko Fatušić – Upotreba alternativnih goriva u prizvodnji cementa), Sisecam Soda Lukavac (Nihad Akeljić – Uticaj poboljšanja procesnih parametara sa aspekta zaštite okoliša) i KEMIS-a ( Maid Hadžimujić – Bioremedijacija i SRF/RDF).

U narednom periodu moraju biti vidljiva ulaganja od strane zagađivača u razvoj lokalne zajednice, odnosno našeg Lukavca.  Općina Lukavac, kao centralno industrijsko područje svjeroistočne Bosne mora prednjačiti u zaštiti okoliša i biti primjer ostalim industrijskim sredinama u pogledu održivog razvoja.

Iskreno se zahvaljujemo organizatorima ovog skupa, izlagačima, kao i svim prisutnim stučnjacima iz područja procesnog inženjerstva, ekologije i zaštite okoliša na zajedničkoj težnji ka stvaranju boljih uslova za život i funkcionisanje običnog čovjeka. U budućnosti ćemo svakako, takve ciljeve ostvarivati zajedničkim snagama. Vaš AAT Lukavac.”

Leave a Reply

3 komentara za članak "AAT: Lukavac mora prednjačiti u zaštiti okoliša"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Nejma ni eko-svitanja
bez rješenja političkog pitanja…

da je pravde
Gost
da je pravde

Skup nije bio nista drugo do zamajavanje gradjana Lukavca. Akeljic se hvalio ulaganjima Sisecama u ekologiju izgradnjom novog kotla, a izostavio je reci da trecinu vremena taj kotao i ne radi, pa nas truju kao i ranije. Sto se ekologije tice, u Lukavcu se nicemu ne mozemo nadati sve dok radi najveci zagadjivac u Evropi, crni gikil. Cio danasnji dan, 15.5. u Lukavcu se osjeti smrad iz koksare.

laki
Gost
laki

najobičnija FARSA