Preminuo “berač željeza” Nazif Mujić, dobitnik Srebrnog medvjeda na Berlinaleu

3 7.329
Nazifov rođak Mehmed Mujić za Klix.ba je kazao da je njegovo beživotno tijelo pronađeno jutros u kući te da će mjesto i datum sahrane biti poznati naknadno.

 

“Njegova porodica je u teškom imovinskom stanju, a već je pokrenuta akcija za prikupljanje novčane pomoći kako bi Nazif bio dostojanstveno ukopan”, rekao nam je Mehmed, inače član Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH i stručni saradnik za pitanja Roma u Tuzlanskom kantonu.

Nazif Mujić je početkom 2013. godine na prestižnom filmskom festivalu Berlinale nagrađen Srebrenim medvjedom za ulogu u filmu “Epizoda u životu berača željeza”, kojeg je na osnovu istinite priče snimio poznati bh. reditelj Danis Tanović.

Leave a Reply

3 komentara za članak "Preminuo “berač željeza” Nazif Mujić, dobitnik Srebrnog medvjeda na Berlinaleu"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Gladan čovjek
Gost
Gladan čovjek

Kakve li sudbine ciganske. 70-to godište, mlad čovjek, iskorišten sa vlastitom sudbinom da se napravi film. Svima bilo lijepo od njega, lovorike beru, a ti Nazife idi pod ledinu. Zaspao jadničak i nije se ni probudio. Neka mu je pokoj duši njegovoj.

Abid
Gost
Abid

Koliko znam, on je sam “dao otkaz” na Panonici, pod izgovorom da mu je tesko dolaziti na posao, navodno zbog prevoza. A funkcija na Panonici je bila izmisljena (nekakav “animator gostiju”), samo da se covjeku da posao. nije ga Imamovic niti bilo ko drugi otjerao.
Nakon toga je zaposlen u Lukavcu (da li Komunalno ili nesto drugo, nisam siguran), i opet je prestao dolaziti na posao, zbog necega.
Na kraju je pokusao dobiti azil u Njemackoj, koji nije uspio.

crni
Member
crni

Godinama se pisalo o ovom dobitniku Srebrnog medvjeda, njegovom teškom životu, te trenutku kada je odlučio prodati Srebrenog medvjeda za 4.000 eura, zbog teške materijalne situacije.Njemu je puno pomogao Imamovic slikao se s njim zaposlio ga na mjesec dana pa otjerao ocekivati je da ce i Tanovic doci na dženazu i pomoci porodici.Neka ti je vjecni Rahmet Nazife.