SodaLIVE.ba | Lukavački info portal – Lukavac

Marketing

Tuzlanski kanton ispred FBiH, usvojen Zakon o šumama

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona usvojili su Zakon o šumama našeg kantona sa određenim izmjenama u odnosu na ponuđeni od strane Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Sada usvojeni zakon regulisaće i pravo na korištenje šumskih dobara, odnosno za svako kampovanje, postavljanje šatora ili pčelinjaka morat će neko izdavati odobrenje, RTV Slon.

- Skupština TK je donijela taj zakon koji je važeći do februara 2014. godine. S obzirom da postojeći zakon ističe, a da nema usvojenog u FBiH mi smo to usvojili po hitnom postupku, kazao je Sead Hasić – ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK.

Ono što je novina je rješenje za čuvarsku službu, odnosno preuzimanje ove službe od JP „Šume TK“ koje su do sada izdvajale novac za njihov rad. U novom Zakonu o šumama bilo je predviđeno i ograničavanje sakupljanja šumskih proizvoda u većoj količini od jednog kilograma. Na taj dio zakona, reagovala je Komisija za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koja je zatražila izmjenu ili brisanje tog dijela. Predsjednik te komisije Mersed Šerifović je kazao da je taj član sraman jer je bilo predviđeno da građani prilikom berbe gljiva, borovnica, kupina ili drugih biljaka u državnim šumama moraju tražiti odobrenje od JP „Šuma TK“.

- Bez obzira koje to predložio tamam da je moj otac mi smo reagovali i ministar je morao tu tačku zakona brisati, kako ne bi dodavali ulje na vatru u ovako teškoj ekonomskoj situaciji“, istakao je za RTV Slon Mersed Šerifović – predsjednik Komisije za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Skupštine TK.

Ovim Zakonom o šumama predviđeno je tačno ko daje odobrenja za sječu drveta.

- Onaj ko izda rješenje preuzima odgovornost za bezbjednost jer je ovo područje zasijano minama tokom rata tako da kroz ovaj zakon to pokušavamo razriješiti, rekao je ministar Hasić.

Novim zakonom su regulisane i kazne za nesavjesnu sječu drveta, ulazak u državne šume bez odobrenja i slično. Ovaj zakon će važiti do kraja februara, a Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će u narednih dva mjeseca pokušati iznaći rješenje u dogovoru sa federalnim ministarstvom kako ova oblast zbog nedonošenja zakona ne bi trpila gubitke.

Autor: Redakcija Objavljeno: 2. Decembar 2013.u 10:38 Zadnja izmjena:2. Decembar 2013. u 10:38
Vezane teme

Budite naš čitatelj reporter

Imaš vijest? Fotografiju? Video? Informaciju?
Telefon: 061 33 37 35
E-mail: reporter@sodalive.ba

Sve informacije objavljujemo na SodaLIVE.ba portalu anonimno ili sa vašim potpisom. Najaktivnije nagrađujemo!

VAŽNO UPOZORENJE

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Lukavačkog info portala | SodaLIVE.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Lukavački info portal | SodaLIVE.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SodaLIVE.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

FACEBOOK KOMENTARI NA ČLANAK - UKUPNO: