Zagađenje zraka ubija više od 500.000 Evropljana godišnje

7 1.017

Zagađenje zraka izaziva više od 500.000 prijevremenih smrti godišnje u Evropi, bez obzira na blago poboljšanje kvaliteta, saopštila je u srijedu Evropska agencija za okoliš (EEA) u svom godišnjem izvještaju.

Iako su podaci o poboljšanju kvaliteta zraka ohrabrujući, agencija sa sjedištem u Kopenhagenu navodi da je zagađeni zrak i dalje vodeći okolišni uzrok preuranjenje smrti.

EEA u posljednjem izvještaju navodi da je 2014. godine 520.400 preuranjenih smrtnih slučajeva u 41 evropskoj zemlji izazvano zagađivačima vazduha nastalim spaljivanjem fosilnih goriva, što je u odnosu na 2013. manje za oko 30.000.

Od toga, četiri od pet smrti (428.000) su direktno povezane sa prisustvom PM2,5 čestica u zraku, kojima je izloženo čak 82 posto urbanog stanovništva u EU.

“Evropska komisija je posvećena rješavanju problema i pomaganju državama članicama da kvalitet zraka koji udišu njihovi građani odgovara najvišim standardima”, naveo je u saopštenju Karmenu Vella, evropski komesar za okoliš, pomorske poslove i ribarstvo, prenosi portal “The Local”.

(federalna.ba/AA)

Leave a Reply

7 komentara za članak "Zagađenje zraka ubija više od 500.000 Evropljana godišnje"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Istina
Gost
Istina

Al smo jaki podizemo prosjek citavoj Evropi.

Predsjednik SDP-a E.D.
Gost
Predsjednik SDP-a E.D.

Predsjednik SDP-a Lukavac Edin Delić obećao je da će LUKAVAC PRODISATI , već sad dišemo čist zrak ne može se porediti sa zrakom sa Mount Everest

Predsjednik SDA BH
Gost
Predsjednik SDA BH

Predsjednik SDA BH Bakir,sin Alije,Muž Sebije,je obećao da će otvoriti 100 000 Radnih mjesta,već sad imamo Radnih mjesta ko u Somaliji

Kralj17
Gost
Kralj17

Jesi li to izguglao za planinu,da ispravno napises?

Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

Za pristup EU smo tu premasili sve evropske standarde.Poglavlje je zatvoreno…

Dzeko
Gost
Dzeko

Zrak je cisci nemojte zezati. Stvarno se osjeti pomak na bolje. Cak ni magli vise nema. Nacelnice stope ti ljubimo.

Dzeko
Gost
Dzeko

Esefa Hamidovica za nacelnika.