fbpx

Izvještaj: KK Lukavac u finalu play off-a A1 lige BiH

4 min. za čitanje

Piše: Dino Burgić

Košarkaši Lukavca finalisti su play offa A 1 lige Bosne i Hercegovine, gdje ih u borbi za naslov prvaka lige i ulazak u Ligu 12 dočekuje Bosna Royal.

U drugoj utakmici doigravanja pred domaćom publikom, koja je u odnosu na protekle susrete uveliko ispunila dvoranu u Lukavcu, sa sigurnom igrom je demolirala Gradinu iz Srebrenika rezultatom 78:58. Utakmica je riješena već u prvom poluvremenu kada je Lukavac napravio seriju kojom je otišao na dvocifrenu prednost. Jedan od ponajboljih igrača Gradine u ovoj sezoni Horozić, svojim isključenjem, samo je olakšao posao Lukavcu, da dodje do druge pobjede nad Gradinom u samo nekoliko dana.

Lukavac preko raspoloženog Meštrovića, koji je protiv Gradine i u prvom susretu  posebno bio raspoložen, dobro otvara utakmicu. Gradina se vraća  preko Tarčina koji je sa klupe počeo ovaj susret, na minimalnu prednost domaćina. Poenima Muratovića Lukavac ipak dobija prvi period igre rezultatom 17:13.

Drugi period igre Muratović sa pet poena nastavlja u velikom stilu, čime diže prednost svoga tima. Zahvaljujući koliko dobroj igri Lukavca u odbrani, toliko i svojim izgubljenim napadima, Gradina sve nervoznije igra. Ključni trenutak utakmice, uz ukradenu loptu Nešića iz ruku Nurkanovića, svakako je isključenje Horozića, ponajboljeg igrača Gradine. Nakon prekršaja saigrača na Muratoviću u odbrani, Horozić  koji je sa zakašnjenjem stigao na utakmicu, dok su se njegovi saigrača već zagrijavali, pored čega je ipak započeo u postavi, reaguje na odluku sudija. Psovke i pokušaj fizičkog napada prvi sudija susreta Palo kažnjava prvo tehničkom a zatim i isključenjem Horozića.

Sa uspješno realiziranih pet slobodnih bacanja Islamović je nagovijestio poraz Gradine. Drugi period koji su Lukavčani riješili rezultatom 31:15 ,  potvrdio je, uz nervoznu igru Gradine u nastavku, u kojem pravcu će otići ovaj meč. Atraktivnim zakucavanjima Muratovića i odličnim procentom šuta Islamovića, domaći su dostigli 20 poena prednosti, nakon čega se probudila i domaća publika, koja je nosila svoje igrače do pobjede. Gradina nemoćna da odigra bilo šta kvalitetno u napadu, predvođena trenerom Korlatovićem, sve više je padala u igri, dok su sa druge strane unosili bespotrebnu nervozu u meč.

Reakcije i pokušaj napada na sudije Buljubašića samo su potvrda totalne nemoći Gradine u seriji protiv Lukavca. Smirenom igrom u kojoj su svoju priliku dobili svi igrači sa klupe, Lukavac koji je susret završio sa procentom ukupnog šuta od 45 posto realizacije, lagano je priveo u svoju korist rezultatom 78:58. Gradina sa procentom od tek 30 posto, uz očajan učinak glavnih igrača Nurkanovića i Hasića sa po pet poena,nije mogla do boljeg rezultata.

Najefikasniji pojedinac susreta je Islamović sa 18 poena i 12 skokova, odličnu podršku je imao u Muratoviću koji je postigao 17 poena, koliko  je postigao i Krajišnik. Dvocifren učinak ostvario je i Mešetović sa 10.

Jedini vrijedan pomena u sastavu Gradine bio je Alibašić sa 12 poena, koji je bio jedini sa dvocifrenim učinkom kod gostiju iz Srebrenika.

Prva finalna utakmica između Lukavca i Bosne Royal igra se 23. aprila u Sarajevu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments