fbpx

Prije 23 godine počelo prvo prvenstvo BiH u nogometu: Lukavac završio na drugom mjestu, Belka i Čipo postigli 44 gola!

2 min. za čitanje

Na prvoj redovnoj skupštini Nogometnog saveza BiH koja je održana 16. septembra 1995. godine, u Mostaru je donosena odluka o početku prvog ligaškog nogometnog prvenstva naše zemlje.

Osnovana je Prva liga BiH koja je brojala 16 ekipa, a prvo kolo igrano je tačno prije 23 godine, 21. oktobra 1995. godine.

Prvi, jesenji dio prvenstva, zbog vremenskih uslova odigran je samo u osam kola, i u teškim uslovima, ali bez ijednog incidenta, uz  kvalitet igre koji je bio na zavidnom nivou.

Svi ti klubovi, igrači, službena lica, komesari lige, kancelarija Nogometnog saveza BiH zaslužuju čestitke, jer su svi zajedno doprinijeli da Nogometni savez BiH stekne uslove za prijem u Evropsku i Svjetsku fudbalsku federaciju.

Titulu prvog šamiona ponijela je ekipa Čelika koja je u 30 odigranih kola osvojila 68 bodova, drugi je bio Lukavac sa 64, treća Sloboda sa 63 boda, a iz lige su ispali Olimpik koji je sakupio 20 i Iskra iz Bugojna koja je osvojila 19 bodova.

Najbolji strijelac bio je Amir Osmanović (Lukavac) sa 26 postignutih golova, drugi Halim Stupac (Jedinstvo) sa 19, treći Sead Osmić (Lukavac) sa 18 postignutih golova. Strijelac prvog, istorijiskog gola u prvenstvu BiH bio je Nermin Pašalić (Zmaj od Bosne), koji je taj pogodak postigao na Olimpijskom stadionu Koševo, protiv Olimpika.

Rezultati 1. kola

Zenica – Iskra Bugojno 3:0
Velež – Sarajevo 3:0
Travnik – Rudar Kakanj 0:0
Olimpik -Zmaj od Bosne Tuzla 0:1
Sloboda – Lukavac 1:1
Jedinstvo – Gradina Srebrenik 2:1
Željezničar – Turbina Jablanica  0:0
Rudar Breza – Čelik 0:0

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

sta uradi ova sadasnja uprava i nacelnik sa PONOSOM GRADA sramota . Nadam se da ce doci novi ljudi i vratiti Radnickom stari sjaj i uspjehe

Radnički je već propo za vrijeme dževde mujkića i arapčića,nedao ih dragi više takve vlasti Nikom,sad nam je tek krenulo…