fbpx

Džudo klub Lukavac realizuje besplatne treninge u Tuzli i Puračiću

3 min. za čitanje

Džudo klub „Lukavac“ uz podršku Ministarstva obrazovanja i nauke TK, Ministarstva civilnih poslova BiH, Olimpijskog komiteta BiH, Džudo saveza BiH i Međunardone džudo federacije (IJF) započinje projekat „Džudo u školama“.

Međunarodna džudo federacija će donirati Bosni i Hercegovini opremu za obučavanje džudo-a koja uključuje strujnjače i kimona, a obuka će se vršiti u deset osnovnih škola.

Na području Tuzlanskog kantona, obuka će se vršiti u Osnovnoj školi „Mejdan“u Tuzli i Osnovnoj školi „Puračić“ u Puračiću.

Treninzi su besplatni za sve polaznike, tokom cijele školske godine. Termini treninga u OŠ „Mejdan“ su utorkom i četvrtkom od 17h do 18h i u OŠ „Puračić“ ponedjeljkom i srijedom od 17h do 18h.

Projekat „Džudo u školama“ se uspješno sprovodi u Holandiji, Belgiji, Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj. U zapadnim zemljama Evrope džudo je poseban predmet u školama.

Judo u školama se vježba sa bazičnim elementima za višestruki razvoj djece i uče se bazični džudo elementi. UNICEF je proglasio džudo najboljim sportom za mlade od 4 do 21 godinu.

Neki od razloga  zašto se baviti džudo-om su:

  1. jednaka mogućnost bavljenja za djevojčice i dječake
  2. tjelesna konstitucija nije nikakva prepreka za treniranje
  3. osnovni elementi juda su padovi koje je, sigurnosti radi,  poželjno poznavati
  4. uticaj na sve motoričke i funkcionalne sposobnosti
  5. razvoj svih sve mišićnih skupina bez zapostavljanja određenih regija tijela
  6. postizanje psiholoških dobrobiti (judo kao japanska vještina počiva na moralnim i etičkim načelima): stiče se samokontrola, samopoštovanje, poštovanje prijatelja i suparnika, socijalizacija, smanjenje se anksioznost, uči pridržavanju pravila itd.
  7. usavršavanje elemenata juda svakako je poželjno u svrhu samoobrane koju je uvijek dobro poznavati
  8. sastavni dio treninga judo-a čine jednostavni i složeni gimnastički i akrobatski elementi
  9. u treningu juda nema udaraca (uče se padovi, zahvati držanja, bacanja i sl.)
  10. osobine, sposobnosti i vještine stečene na judu mogu pružiti povoljnu osnovu za uspjeh u ostalim sportovima
  11. u judu postoje stepeni napretka polaganjem pojaseva gdje dijete doživljava vizualan i opipljiv napredak u svojem znanju što doprinosi sticanju sve bolje slike o sebi
  12. iako u manjoj mjeri postoje i ekipna takmičenja, judo je prije svega individualan sport u kojemu pojedinac ovisi o sebi i svojim sposobnostima stoga je za pretpostaviti kako može povoljno uticati na samostalno rješavanje različitih prepreka koje će život postavljati
  13. treninzi se provode na strunjačama koje omogućuju sigurnost vježbanja
  14. judo je sport za sve: djeca, vrhunski natjecatelji u funkciji sportske samoaktualizacije, rekreativci, veterani, djeca s poteškoćama u razvoju, kao i osobe s invaliditetom mogu u judu pronaći svoje zadovoljstvo
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments