Rezultati monitoringa donjeg toka Spreče: Prisutna živa, opasna po zdravlje ljudi

3 2.121

Federalna vlada je usvojila izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o monitoringu donjeg toka rijeke Spreče za 2017. godinu u kojem, između ostalog, stoji da je na tom dijelu prisutan sadržaj žive iznad dozvoljene granične vrijednosti na četiri mikrolokacije.

Radi se o vrlo opasnom teškom metalu za zdravlje ljudi. Također, u svim uzorcima otkriven je povišen sadržaj ukupnih oblika teških metala u tlu i to nikla i hroma.

Ovi rezultati su dokaz da su teški metali i PAH-ovi u tlu naneseni plavnim valovima rijeke Spreče. Kada je riječ o niklu i hromu zaključeno je da je njihovo prisustvo u vodotoku iz kore raspadanja geološkog supstrata u gornjem toku rijeke Spreče, dok se ostali teški metali i PAH-ovi mogu dovesti u vezu sa industrijom u tuzlanskom bazenu.

Zaključeno je da je programom potrebno utvrditi način sanacije postojećeg zagađenja zemljišta, a osim mjera prevencije i zaštite utvrditi i mjere kako bi bilo spriječeno daljnje zagađivanje ovih površina i uspostavio trajni monitoring u ovom rizičnom području. S ciljem prevencije ispuštanja štetnih i opasnih materija, neophodno je uključivanje Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a u realizaciju mjera prevencije i sanacije i nadležnog ministarstva Tuzlanskog kantona.

U dugoročne mjere zaštite poljoprivrednog zemljišta u plavnoj zoni ovog područja treba planirati uređenje korita donjeg toka rijeke Spreče, kako bi ubuduće bile umanjene i preduprijeđene ovakve ekološke nesreće.

U mjerama u svrhu sanacije zemljišta neophodno je zabraniti, odnosno ograničiti proizvodnju određenih poljoprivrednih proizvoda na zagađenom zemljištu i ispuštanje otpadnih materija, te naplatiti troškove sanacije zagađenog poljoprivrednog zemljišta i troškove nanesene poljoprivrednim proizvođačima, navedeno je u ovom izvještaju.

Leave a Reply

3 komentara za članak "Rezultati monitoringa donjeg toka Spreče: Prisutna živa, opasna po zdravlje ljudi"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Lafinas je gotov
Gost
Lafinas je gotov

Ma sta ima to veze ba , sad ce Vam Lafinas klizaliste da otvori da mozete da vjerujete kako ce Vas SDP s njim na celu povesti y sretniju buducnost , dobicete I novu fasadu zgrade opstine , itd.itd. dobicete I ojacan finansijski KUD krtova I ociscene staze po Ozrenu kakva voda, Spreca, bijelo more, deponija , ekologija it'd. kao da to kome treba vazno je da SDP broji povecanje broja clanova I da izletiste sajla u Modracu privlaci milione turista iz zemlje I inostranstva …

Deliceva sjena
Gost
Deliceva sjena

Mangan ,ziva ,Delic ….Kakvo nas sljedece zlo ceka ???

Još jedan novopečeni sdpovac
Gost
Još jedan novopečeni sdpovac

Mehmed Suljić OV
SDA +6 Preletača 6 Prodanih Duša
NEMA VEĆEG ZLA