Najzagađenije rijeke u BiH: Željeznica, Bosna, Miljacka i Spreča

0 1.348

Najzagađenije rijeke u Bosni i Hercegovini su Bosna, Spreča, Miljacka i Željeznica, podaci su Centra za životnu sredinu RS.

Najviše zagađenja, kako navode ekolozi, dolazi iz otpadnih komunalnih voda iz naseljenih zona i industrije, te divljih deponija. Ekolozi upozoravaju i da svaka, pa i najmanja promjena fizičkog i hemijskog kvaliteta vode utiče na organizme koji u njoj žive, pišu Nezavisne.

– Svaka promjena uslova ima negativan uticaj na biljni i životinjski svijet i nerijetko dovodi do izumiranja određenih vrsta -, navode iz Centra.

Jedna od aktivnosti Agencije za vodno područje rijeke Save je monitoring kvaliteta površinskih voda u slivnom području Save u Federaciji BiH.

– Praćenjem odstupanja parametara od zahtijevanih klasa, odnosno od okolišnih standarda kvaliteta za prioritetne supstance po slivovima, evidentno je da sliv rijeke Bosne ima najlošiji kvalitet od svih kontroliranih slivova u vodnom području Save na teritoriji FBiH -, navode u Agenciji.

Dodaju da su među glavnim izvorima zagađenja urbane otpadne vode, koje se ispuštaju u vodotok bez prečišćavanja, a malo je onih sa postrojenjem za prečišćavanje.

– Tu su i industrijske otpadne vode, a njihov uticaj je naročito izražen u tuzlanskom industrijskom bazenu koji utiče na posebno loš kvalitet rijeke Spreče. Rijeka Spreča je najzagađeniji vodotok -, kažu u Agenciji.

Tokom monitoringa Federalnog zavoda za agropedologiju u donjem dijelu rijeke Spreče u Tuzlanskom kantonu pronađena je živa, koja je jako opasan teški metal.

– Ove godine našli su nikl i hrom i na pojedinim dijelovima živu. Od 17 mikrolokacija, na osam je povećan sadržaj PAH-ova, a na četiri žive. Na svim lokalitetima je povećan sadržaj nikla i hroma -, nedavno su upozorili iz Federalnog zavoda za agropedologiju.

Edin Delić, načelnik Lukavca, rekao je da stepen zagađenja Spreče varira i dodao da nekoliko industrijskih postrojenja periodično ispušta otpadne vode u tu rijeku.

– U Spreči inače završava i kompletna kanalizacija Tuzle, Kalesije, filtrirana kanalizacija Živinica, Banovića, Lukavice i Gračanice, pa je opterećenje otpadnim vodama preveliko -, ističe Delić.

Dodaje da su uloženi napori da Spreča što manje utiče na okolinu, pa su podijeljene nadležnosti po nivoima, odnosno opštinama.

– Opština Živinice je ugradila pročistač otpadnih voda, a na tome radimo i mi. Vršimo veliki pritisak na federalno ministarstvo da se implementira kontinuirani monitoring štetnih emisija kako bi svi industrijski zagađivači koji imaju kontaminirajući otpad imali zakonsku obavezu da to mjere i kako bismo znali odakle nam dolazi toliko zagađenje. Odgovorno tvrdim da mi ne možemo preduzeti efikasne mjere ako nismo sigurni odakle nam dolazi zagađenje. Uvijek će biti negiranja, upiranja prsta u drugoga -, zaključio je Delić.

Da postoje svijetli primjeri rijeka u BiH svjedoči rijeka Una koja je dijelom i nacionalni park, kažu u Centru za životnu sredinu RS. Dodaju da su čiste i Sana i Neretva.

I u Agenciji za vodno područje rijeke Save navode da je Una čista rijeka, pogotovo u svom gornjem toku (od Martin Broda do Bosanske Otoke) i srednjem dijelu toka njene glavne pritoke Sane (od Ključa do Sanskog Mosta).

– Rezultati ispitivanja potvrđuju očekivano dobar kvalitet ispitivanih voda -, navode iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Pred BiH, kako ističu u Agenciji za vodno područje rijeke Save, bit će postavljen zadatak ispunjenja ciljeva Okvirne direktive o vodama EU, koji je veliki izazov čak i za zemlje EU.

– Potrebno je uložiti mnogo sredstava i niz napora za postizanje dobrog ekološkog i hemijskog statusa voda -, dodaju u Agenciji.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar