Najutjecajniji medij na općini Lukavac

VAŠ STAV: Sjećate li se šta su Vam značili Vijenac i Jaruške?

10 10.685

U rubrici “Vaš stav” našim čitateljima dajemo prostor da iznesu svoj stav kroz tekstove i komentare. Na email [email protected] stigao je stav našeg čitatelja koji objavljujemo bez izmjena. SodaLIVE se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u tekstu i komentarima. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Pismo objavljujemo bez izmjena.

“11 maj Dan oslobađanja Vijenca i MZ Gornje Jaruške jedan je od najznačajnijih datuma u historiji  Općine Lukavac, ali i cijele Bosne i Hercegovine. 11. maja palo je jedno od najjačih uporišta agresorske vojske, Vijenac, čime je Armija BiH izvojevala jednu od najznačajnijih pobjeda u proteklom odbrambeno oslobodilačkom ratu.

Jedna od najmanjih mjesnih zajednica na području općine Lukavac,za ovu odličujuću bitku dala je 18 šehida i 7 zlatnih ljiljana. Njihov se “glas” u najtežim vremenima daleko čuo, a sada, nakon više od 20 godina, Jaruške su zaboravljene. Zaboravljeni su Zlatni ljiljani i hrabri borci, a njihovoj djeci je čak onemogućen i prevoz.

Problematika sa kojom se trenutno susreće stanovištvo ove MZ, dostigla je nivo koji svakom normalnom čovjeku izaziva ljutnju i bijes, razočarenje u vlast. Naši đaci su ostavljeni bez mogućnosti da putuju u školu, radnici su ostavljeni bez redovnih smjenskih prevoza, stari i bolesni nemaju mogućnost posjetiti ljekara. Usluge javnog prevoza u ovoj Mjesnoj zajednici ne postoje, razlog je jadan i u jednu ruku smiješan: Prevoznicima se ne isplati voziti u Jaruške!

Je li se gospodo, u najtežim ratnim godinama, našim borcima, očevima i sinovima, isplatilo dati svoj život na bojnom polju? Jesmo li zaslužili zaborav i poniženje kojim je pogažena naša borba i žrtva iz ratnih godina? Jeste li zaboravili koliko smo dali za slobodu i čast, sjećate li se šta su Vam značili Vijenac i Jaruške?

Problem prevoza je prisutan već nekoliko mjeseci, a u tom smo se periodu nebrojeno puta obraćali općinskim službama. Prilikom posjete općinskog načelnika, ovaj smo problem predstavili kao prioritet, te smo u zajedničkom razgovoru iznijeli svoje prijedloge za rješenje ovog problema. Načelnik, kao ni općinske službe nemaju, ili ne žele da nađu rješenje. U čemu leže razlozi ovakvog “maćehinskog” odnosa prema nama još uvijek nam nije jasno.

Je li malo 7 Zlatnih ljiljana i 18 šehida, ili vam nije dovoljan broj glasova koje osvajate na našem biračkom mjestu? Mi Vam gospodo više ne možemo ponuditi, u najtežim smo vremenima dali svoj maksimum. Dok su neki od Vas pisali pjesme, mi smo dali živote svojih očeva, braće i sinova, a u 21.vijeku Vi ste nas ostavili bez javnog prevoza.

Niti u jednom trenutku ne želimo, niti nam je namjera da ovo “pismo” shvatite kao prijetnju, ali ukoliko u što skorijem vremenu ne nađete rješenje ili se oglušite na naš apel, bićemo primorani svoje nezadovoljstvo iskazati protestom, mirnim ili ne, ali protestom ispred zgrade općine Lukavac. Protestom kojim ćete imati jasnu sliku našeg problema, nas ste doveli do blokade! Pa da malo zamijenimo uloge!”