Prošetajte kroz 157. vašar u Puračiću (FOTO)

7 6.879

Vašar ili kako Puračani vole reći vašer u Puračiću se održava već 157 godina i predstavlja jedan od najstarijih događaja ovakve vrste u Evropi.

Kao i svake godine, vašar se i ove održava od 12. do 14. oktobra i u tri dana okupi oko 150.000 posjetitelja iz cijele Bosne i Hercegovine. U Puračiću se za vrijeme ove manifestacije sve podredi što boljem dočeku velikog broja gostiju, koji marširaju glavnom ulicom punom raznoraznih prodajnih štandova preko stare čaršije pa sve do pijace gdje je zapravo i glavna manifestacija. Od prodavaca iz cijele zemlje tu možete kupiti sve što vam je potrebno od odjeće, obuće, nakita, kozmetike, muzičkih instrumenata, igrački, životinja, namještaja,… nakon kupovine, ulazite u vašerski dio gdje vas čekaju šatre iz koje dopire izvorna muzika, do zabavnog dijela u kojem uživaju oni najmlađi.

Pogledajte kako je danas izgledao drugi dan vašera:

Leave a Reply

7 komentara za članak "Prošetajte kroz 157. vašar u Puračiću (FOTO)"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

Haman da fali JEDNA fotografija…

SahariZA
Gost
SahariZA

Fali iz K & K

Puracic u Srcu
Gost
Puracic u Srcu

Kako je SDA Puracic lagano uzeo pare od ovog vasera

maak
Gost
maak

157 godina tradicije i jedan nacelnicic zeli ovo da unisti a znao je prosle godine od vasera uzeti 50 000 maraka

Lukavčanka
Gost
Lukavčanka

Više mi nije jasno dokle ćete pokušavati blatiti pametnog i školovanog načelnika?! Pokušali ste ga skiniti referendumom i nije upalilo. Ma bolan gradska raja je uz njega. I opet bi se isto desilo kada bi ponovo bio referendum.
Nije on htio uništiti taj vašer već da se uradi sve što po zakonu treba…. Pozzz vama na periferiji od pismenih i školovanih ljudi!

Borac Armije BiH
Gost
Borac Armije BiH
“Školovana” nemaš pojma šta je on htio u Puračiću? Džaba ti diploma i mjesto boravka u najzagađenijem gradu Evrope, a koji evo čekamo da prodiše treću godinu – el ne ide.Jedno je lafina a drugo mogućnosti. No reći ću ti šta je htio jer to mogu prema tvojim aršinima jer je moja Čaršija starija bar 500 godina od tvog Grada koji je počeo nicati sa Fabrikom sode cca 1893 godine kao radničko naselje , a Zmaj od Bosne je bio u Puračiću prije 157 godina kao formiranom Naselju .Dakle htio je da ubrza vrijeme i da 2020 premjesti u 2018 jer njemu i Crvenim je daleko čekati 2020 i lokalne Izbore kada se bira Opštinsko vijeće i osvaja ili ne osvaja opštinska većina koja između ostalog legitimno bira i Vijeća Mjesnih zajednica , pa i Puračko.A dalje to Vijeće MZ organizuje Vašere i dr.aktivnosti iz svog statutarnog programa. E kako Lafinaš a i svi Crveni ne poštuju rezultate lokalnih izbora iz 2016 po kojim je u Puračiću shodno istim formirano Vijeće MZ i u njemu legitimna trenutna vlast sa SDA predsjednikom Turkićem, onda on i oni pokušavaju da mimo Mjesne zajednice na ne ligitiman način ubace sada nove – stare… Read more »
SahariZA
Gost
SahariZA

E Borac, borac i jos Purachak? Ajde malo se dogovori sam sa sobom “a koji evo čekamo da prodiše treću godinu” vs “od tvog Grada koji je počeo nicati sa Fabrikom sode cca 1893 godine kao radničko naselje”?!? Znaci Lukavac i Puracic, tj Puracic (kao stariji) i Lukavac su prije 3 godine bili pozicionirani na 2000 m nadmorske visine? Ko da si na Jahorini bio, a tamo vukova nema? Nego hvali onog sto ti je dao hljeb, vjerovatno posao ili nekom tvome a za ostale borce oko tebe, ma ko hinj #%$*&%# … njihov probvlem sto su ostali tu gdje jesu (oni sto su prezivjeli) pa udisu ovaj zrak gladni a ti udri po janjetini i kupi dres Pjanica, i sl.
Pozdrav charshiji ili ono sto je od nje ostalo