Najutjecajniji medij na općini Lukavac

Poljice: Rad sa roditeljima učenika romske populacije

0 858

Završetak prvog polugodišta u JU OŠ „Poljice“ u Poljicu je protekao u mnogobrojnim aktivnostima, jedna od značajnih je i dodatni rad sa roditeljima učenika romske populacije.

Naime, škola u saradnji sa Save the Children Italy, realizuje ove školske godine projekt pod nazivom „Dostupno i kvalitetno obrazovanje za djevojčice i dječake Rome“.

Jedna od glavnih aktivnosti projekta je edukacija roditelja Roma (kroz predavanja; radionice) o važnosti obrazovanja za njihovu djecu, kako bi se smanjio broj izostanaka i rano napuštanje školovanja.

Pored dodatnog rada sa roditeljima, kordinator projekta – pedagog škole Admir Osmanović ističe da je škola u školskoj 2015/16. godini izradila Akcioni plan za prevenciju i sprečavanje napuštanja obrazovanja, koji se sastoji od niza aktivnosti.

Navodimo najvažnije:

  • Nastavak saradnje sa Save the Children Italy.
  • Edukacija roditelja i njihovo uključivanje u različite školskle aktivnosti koje se
    organizuju u školi: tribine, priredbe, sportski dani, Dan škole, izložbe itd.
  • Primjena novog koncepta dopunske nastave.
  • Obezbjeđenje besplatnog prevoza i užine.
  • Javna afirmacija učeničkih postignuća, njihove kulture i jezika.

Ono što je najvažniji rezultat svih navedenih aktivnosti, je to što je smanjen broj izostanaka sa nastave za 1100 u odnosu na broj izostanaka na polugodištu prošle školske godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala SodaLIVE.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal SodaLIVE.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SodaLIVE.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar