OŠ “Puračić” prilagodila nastavu za učenike sa posebnim potrebama (VIDEO)

4 1.882

U Osnovnoj školi „Puračić“ u školskoj 2016/2017 godini prilagodili su nastavu djeci s poteškoćama u razvoju. Učionicu su sa sprata premjestili u prizemlje, adaptirali toalet i osigurali prilagođenu računarsku opremu. Osim toga, učenici s posebnim obrazovnim potrebama u ovoj školi imaju i podršku rehabilitatora.

Osnovnu školu u Puračiću pohađa osam učenika sa posebnim obrazovnim potrebama. Neki od njih imaju cerebralnu paralizu, neki autizam, daunov sindrom ili blaže smetnje u mentalnom razvoju.

Ema Tufekčić se tokom prve godine školovanja morala penjati na sprat do učionice.

Njeno odjeljenje ove godine je premješteno u prizemlje, tako da joj je drugi razred mnogo lakši. Nastavnici kažu da se ona trudi da savlada sve prepreke, a njena majka je zadovoljna podrškom. I toalet je adaptiran ove godine uz pomoć organizacije „Save the chidren“.

Da bi olakšali učenicima sa teškoćama u razvoju toalet su smjestili preko puta učinionice. Također su obezbijedili računare sa prilagođenom tastaturom, mišem i lupom za učenike slabijeg vida, sluha i motoričkih sposobnosti. Akciju su prvo pokrenuli roditelji i nastavnici, pa je rukovodstvo škole kandidovalo projekat i dobilo donaciju od organizacije „Save the children“.

„Za svaku drugu akciju potrebno je prvo prihvatanje jer sama djeca sa posebnim obrazovnim potrebama trebaju biti prvo prihvaćena. Kad se prihvate problem se polako i postepeno rješava. Potrebno je strpljenja a kad ima strpljenja i ljubavi zaista se može doprinjeti i uraditi mnogo“, rekla je Rasima Smailović, direktorica OŠ „Puračić“.

Defektolog u OŠ Puračić Mersiha Karić uz pomoć nove opreme vježba sa učenicima pisanje i čitanje. Osim opreme prilagođeno je i gradivo. Zajedno analiziraju tekstove.

„Kad se nešto voli onda nije ni teško. Imamo i boljih i lošijih dana, ali su zaista divni. Hoće da rade. Vole raditi. Kada zadatke približimo njihovim sposobnostima sve ide super. Odlična je saradnja sa djecom, roditeljima i nastavnicima u školi, izjavila je Mersiha Karić.

“Za svaku promjenu, da bi škole obezbijedile kvalitetnije uslove potreban je novac. Također je potrebno kroz edukacije nastavnicima približavati problematiku učenika sa posebnim obrazovnim potrebama”, ističe direktorica OŠ Puračić Rasima Samilović.

Leave a Reply

4 komentara za članak "OŠ “Puračić” prilagodila nastavu za učenike sa posebnim potrebama (VIDEO)"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Puračak
Gost
Puračak

Nekada je pokojni učitelj Jusuf vodio tzv. Specijalno odjeljenje.U njega su zbog sebi znanih razloga i normi upisivali djecu slabijeg imovnog stanja čiji roditelji nisu ni bili svjesni da su potpuno pravu i zdravu djecu nepravedno svrstavali tu.Jusuf je bio jedina svijetla tačka u svemu tome ali sve je to bila velika nepravda i zloupotreba djece zarad sticanja privilegija u nadređenim školskim institucijama tog vremena.Volio bih da ovo ne bude repriza već viđenog.

Delic Kukin sin
Gost
Delic Kukin sin

E sad se i Lafinas moze upisat u skolu evo prilagodjeno mu je …

Istina
Gost
Istina

Bolesni SDA turbomuslimanski parazitu kako te nije strah tvog Allaha u koga se zaklinjes koristiti djecu za perverznu politicku propagandu?

Deliceva sjena
Gost
Deliceva sjena

Istina koja si ti bolesna budaletina Znaš li koja je ovo prednost za djecu Vidim da ne znaš tebi je politika vaznija i ocrniti sda koja nema veze sa ovim Upoznaj neko dijete pticaj sa roditeljima te djece pa mozda šta i naučiš Svaka cast menadzmentu škole na ovakvoj ideji