Mladi osmislili sigurniji put do škole u Tabacima

4 4.519

Oko Područne škole u Tabacima kod Lukavca automobili su velika prijetnja za učenike. Zbog toga su mladi odlučili uzeti stvar u svoje ruke i pokušali riješiti problem. Javili su se na javni poziv Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona i dobili novac za dva projekta.

Projekti nose nazive “Smirivanje saobraćaja za sigurnost đaka” i “Znak za osjećaj sigurnosti”, a izdvojena sredstva ukupno iznose 4.600 KM. – Kandidirali smo dva projekta i oba su nam odobrena.

Postavit ćemo “ležeće policajce” i saobraćajne znakove, odnosno napraviti zonu smirenog saobraćaja u blizini škole. Saobraćaj na lokalnim putevima predstavlja veliku opasnost za djecu koja idu u školu, a u blizini imamo i poligon koji često operativan – kaže Jasmina Bektić, predsjednica Udruženja mladih Tabaci.

Mladima koji su dobili novac sada slijedi izrada projekta, koji će proći reviziju, a potom angažiranje firmi koje će postavljati znakove i “ležeće policajce”. Pored dva projekta mladih iz Tabaka, novčana sredstva odobrena su za još 17 projekata koje su kandidirale neprofitne i nevladine organizacije.

– Jedan posto novca dobijenog od tehničkih pregleda vozila ulaže se u projekte koji za cilj imaju sigurnost saobraćaja. Ovoga puta izdvojeno je 35.000 KM. Ovoga put akcenat je stavljan na predškolsku i školsku djecu koja se kreću ulicama i cestama – rekao je resorni ministar Mirsad Gluhić.

Leave a Reply

4 komentara za članak "Mladi osmislili sigurniji put do škole u Tabacima"

avatar
najnoviji najstariji popularni
KEmica
Gost
KEmica

Svaka cast za inicijativu, ali mi uvijek imamo tendenciju da krenemo od onih nebitnih stvari. Ko god je vidio u kakvom je stanju skola i dvoriste, zna o cemu pricam. Uzevsi to u obzir, instaliranje lezecih policajaca na toj dionici puta nema nikakvu svrhu.

Gazibegović Eldar
Gost
Gazibegović Eldar

Prije svega imaj “petlju” pa se oglasi imenom i prezimenom, a ne hinjski. Zatim…prvo provjeri u čijoj nadleznosti je škola pa onda pucaj sa negativnim komentarima. I na jraju…onaj kome djeca predstavljaju nebitnu stvar nema pravo bilo kakvog komentara.

taso
Gost
taso

Nije ovo uredu jer Dlić nije doveo Osmu “LEŽEĆEG” policajca da sa njim napravi SELFI.A nije ni zvanično pušten ovaj “ležeći” od strane Delića.

TabackiMohikanac
Gost
TabackiMohikanac

Opusti se momak, popusti malo nacelnika.