Gnojnica: Priča Saliha Mejrića, električara u penziji koji se bavi izradom metli

1 4.249

Smisao života nakon penzionisanja 61-godišnji Salih Mejrić iz Gnojnice  pronašao je u proizvodnji metli, piše Dnevni Avaz. Oporu životnu svakodnevicu zaboravlja tako što strpljivo izrađuje metle, a potom ih prodaje na improviziranom štandu kraj magistralnog puta Tuzla – Doboj.

Šećerni sam bolesnik već četiri decenije. Primam inzulin ujutro i uvečer. Preživio sam dva moždana udara, odstranjeno mi je desno plućno krilo, dva puta mi je operirana kičma. Metle ne izrađujem zbog zarade, već zbog razbibrige. Ako mjesečno zaradim i 100 KM, meni je dobro jer mogu kupiti lijekove – kaže Mejrić.

Metle izrađuje s guštom i po svom principu rada. Za jednu metlu potrebno mu je dvadesetak minuta, a u svojoj radionici izrađuje i popularne brezovače.

Brezovinu moram sakupljati po šumama, ali imam i prijatelja koji mi je dovozi iz okolice Banje Luke – govori on.

Često se među običnim svijetom može čuti kako je potrebna jedna dobra metla brezovača da pomete učahurene i korumpirane političare i kojekakve direktore s vlasti i pozicija. Ali, Mejrić je i tu skeptičan.

Vjerujte da ih ni moja brezovača ne bi mogla u potpunosti pomesti s položaja. Možda se mogu malo pomesti ukraj, ali ne posve jer su se oni previše učahurili, rekao bih odomaćili na tim pozicijama – kaže Salih

Preživljava od minimalne penzije od 326 KM. Na jednoj prodatoj metli zaradi od pola do jedne marke.

Bolovanje mu spasilo život 

Mejrić je radio u jami Dobrnja Jug Rudnika Mramor kod Tuzle. Njegova treća smjena 1990. godine poginula je u najtežoj rudarskoj nesreći na našim prostorima.

Tih dana bio sam na bolovanju i Božija volja mi je spasila život. Poznavao sam ih sve i volio bih da niko ne doživi takav dan, kada u jednom trenutku ostaneš bez 180 prijatelja – govori on.

 

Leave a Reply

1 komentar za članak "Gnojnica: Priča Saliha Mejrića, električara u penziji koji se bavi izradom metli"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Gnojnica
Gost
Gnojnica

Sastanak SDA u Gnojnici
-Predsjednik Arapčić,šta je ovo ovako malo,e još samo čekamo sad će Sejo doć i počinjemo…
-Neko:Ali Predsjedniče Sejo je napustio SDA i VMZ i otišo u SDP
-Predsjednik:Kvragu,Prokletstvo,zar i on
Nihada,Jasenko,Nermin i Almir ostaju ostali napolje
-Šta sam ja vam reko,radite ucjenjujte,kupujte a vi ništa,svi nas ponapuščaju,oni penzioneri svi bili gore u Petak ,Hoće i Sakića da smijene,Omladina traži sad 50 KM za uvođenje neće više za 30,ljudi hoće asvalt a vi ništa,I ptice na grani znaju da su sokaci DR Adisa i Kasima ”Društvena svojina” a vi ništa,tu imate 15/20 glasača a niste asvaltirali,haj DR je naš svakako a mogli ste i ”Lijanovića” dobiti,ništa ne radite s pravom Relja piskara protiv vas,Klub ste uništili,igrači vam igraju po Dobašnici,Tabacima,Pribavi,jedna potpis ai za FK PANJIK,a tri Kladionice otvorili,bolje da ste firmu ko HOLC pa ucjenili da svako donese po 20 rodbine za SDA,Šta vi radite dole pa i Sejo vas izda kome smo sina u Vojsku poslali,nemoj da sutra čujem da neko od vas me napušta,platit ću sve ,križajte glasove ,dopisujte,ucjenjujte,uvodite po 10 tero,Adi iz CIKA će šutjeti,nedajte da Gnojnica pane koće je preuzeti penzioneri Relja i Kasim,možda pjevać Arnaut,mora neko od Mujinih,ili Mrki Ikanović ,Pošteni nesmiju doći u MZ….